Munka törvénykönyve: módosíthatják a módosítást

Az egészségügyi államtitkárság fontosnak tartja, hogy az egészségügyidolgozók életkörülményei, jövedelmi viszonyai ne rosszabbodjanak, hanemjavuljanak – írta a szaktárca az MTI érdeklődésére.

A Magyar Nemzet értesülései szerint csökkentené az éjszakai és megszüntetné a délutáni műszakpótlékot a munka törvénykönyve tervezett módosítása, ami drasztikus jövedelemkiesést eredményezne az egészségügyi dolgozókjelentős részénél. Továbbá a tervezett módosítás nyomán amunkavállalóknak ezentúl nemcsak szándékos, hanem gondatlan károkozásesetén is korlátlan lenne a felelősségük.

Garai István Levente szocialista képviselő péntekenazt közölte az MTI-vel: az MSZP szerint, ha a parlament elfogadja az újmunka törvénykönyvét, előreláthatóan csökkenni fog az egészségügyidolgozók keresete, így még több orvos és szakdolgozó vándorolhat el.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja közleményébenkifejtette: a kormány tervei szerint csökkentik az éjszakai pótlékot, adélutáni műszakpótlék elvétele 5-7 százalék veszteséget okoz, míg amunkavállalók további 6 százalékot buknak el azzal, hogy atúlórapótlékot nem lesz kötelező kifizetni.

Egy bruttó 100 ezer forintos fizetésű egészségügyi dolgozó aműszakpótlékokkal együtt ma bruttó 150-160 ezer forintot keres, atervezett változások életbelépése után viszont csak bruttó 115 ezerforintot fog – tette hozzá.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságapénteken azt közölte: információik szerint a munka törvénykönyvetervezetével kapcsolatban jelenleg is folynak egyeztetések, továbbá amunkaadói és munkavállalói oldaltól kapott írásbeli észrevételek,javaslatok feldolgozását követően, azok figyelembe vételével alakítja az előterjesztő a szakmai vitaanyagot, amely ezt követően kerül majd akormány elé.

A szakmai szervezetekkel folytatott konzultációsorozat után kezdődikmeg a közigazgatási egyeztetés, a tervezetről várhatóan ősszel születikkormánydöntés. A törvényjavaslat azt követően kerül az Országgyűlés elé – tették hozzá.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökepénteken az MTI-nek azt mondta: a munka törvénykönyvének koncepciójaszerint nem csupán az egészségügyi dolgozók, hanem általában bármelymunkavállaló által gondatlanságból elkövetett bármilyen károkozástkorlátlanul megtéríttethetne vele a munkáltatója.

Felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, amely az ágazatmunkavállalóinak rendkívül alacsony bérezése és az általuk használtrendkívül nagy értékű eszközök és módszereik értéke között feszül. Mintkifejtette: az orvosok és szakdolgozók nagyon sok drága berendezést,eszközt használnak, amelyekkel kapcsolatban bármilyen problémaelőfordulhat, s önmagában ez is milliós kárt jelenthet. Az ilyen jellegű károkozásnak a műhiba csak egy kis szelete – mondta Éger István, akiszerint ez a módosítás az egészségügyben nagyon nagy veszélyt jelenthet.

Kiemelte továbbá, hogy az egészségügyben végzett munka felelőssége és az ahhoz kapcsolódó bérezés között égbekiáltó a differencia. Ehhezképest a munka törvénykönyvének koncepciója az egészségügyi dolgozóktúlmunka díjazását is a jelenleginél hátrányosabb módon terveziszámítani. Ez különösen érintené az egészségügyi szakdolgozókat, akikezzel minimális pluszjövedelem forrásukat is elveszítenék. “Ez pedig,tekintve, hogy már így is nehezen élnek, még nagyobb elvándorlásraösztönözheti őket” – fogalmazott.

A MOK elnöke megjegyezte: az általa elmondottak annak a hivatalosszakmai véleményrendszernek az elemei, amelyet kollégáival és másszakértőkkel együtt írásban is eljuttattak a tárcának. Éger István bízik abban, hogy véleményük megvitatására a következő hetekben leszlehetőségük az egészségügyi vezetéssel.