Nagy a titkolózás – fura ötletekkel készülnek a chipsadóra

Az érintett termékkategória az iparág és a kereskedők számára is stratégiai fontosságú, ezért a tervek többnyire titkosak.

Van, aki már sótlan chipset vizionál és olyan is,aki nagy mennyiségben raktározza háztartásában a szeptember elsejétőlegészségügyi termékadó alá eső termékeket, ám a gyártók és a kereskedőkpiaci pozíciófogásáról, illetve marketing- és logisztikai terveirőlegyelőre keveset tudni. Elemzők szerint mivel az iparág és a kereskedőkszámára is stratégiai fontosságú az érintett termékkategória, nemhogy az újságíróknak, még a cégen belül sem mindenkinek árulják el terveiket.

A chipsadó elkerülésére számos ötlet látott napvilágot, ebből alegvadabb − és egyesek szerint inkább a tréfa kategóriájába tartozik −,hogy egy-egy terméket só nélkül készítenek, amit aztán külön csomagolásban hozzáragasztanak a csomagoláshoz. Ez az ételízesítőknél még a jó ízlés határain belül van, egy snackesetében azonban a gyártó már azt kockáztatja, hogy megkerüli a törvényszellemiségét, vagyis megütheti a bokáját. Információink szerintelképzelhető, hogy a gyártók többsége a következő néhány hónapbanigyekszik olyan termékportfóliót kialakítani, amelybecsökkentett koffein-, cukor-, sótartalmú, azaz már az adómentes sávbatartozó elemek is bekerülnek. Ehhez azonban időre van szükség.Addig a gyártók és a kereskedők − már akinek rendelkezésére állnakforrások a többletgyártáshoz, illetve -felvásárláshoz − néhány hónapraelegendő mennyiséget halmoznak fel a termékekből.