Napi: egy tollvonás, és jöhet a zűrzavar az egészségügyben

A rendelettervezet egyik eleme egy új szakmai kódrendszer, ami nemjelent mást, mint hogy februártól az ország összesfekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályánakautomatikusan lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye – írta a Napi Gazdasághétfőn.

Az új jogszabály a szintén a napokban közzétett szakmaiminimumfeltételekkel egy időben lép hatályba, így az új regisztrációkhoz már az új szakmai minimumfeltételeket kell az osztályoknakteljesíteniük, különben nem kaphatnak ÁNTSZ-engedélyt, és nem juthatnakhozzá az OEP-finanszírozáshoz. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint azújraregisztrálás – azon kívül, hogy óriási zűrzavart okozhat, ami abetegekre nézve beláthatatlan következményekkel járhat – teljességgelösszehasonlíthatatlanná teszi az ellátási teljesítményeket a régiszakmai kódokon alapuló értékekkel, különösen mivel sem naptári, semfinanszírozási évhez nem igazodik a változás.

A kódok és a minimumfeltételek egyidejű változtatása a jelenlegiágyszámok átstrukturálódását, illetve csökkenését eredményezheti,indirekt hatásként csökkentve az intézményre jutó finanszírozásnagyságát is.

A Napi szerint a tervezet egyetlen tollvonással megoldja amunkaerőhiányt az alapellátáshoz tartozó szakorvosi rendeléseknél azzal, hogy az elnevezést szakrendelésről rendelésre módosítja, így a feladatellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvosis, mint ami a rendelő elvi profilja.