Nem akarnak megállni, az ösztöndíjprogram csak a kezdet

Az egészségügyért felelős államtitkár erről kedden sajtótájékoztatón beszélt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének aznapi nyilatkozatára reagálva, amely szerint minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generálhat a szakorvosjelöltek ösztöndíja.

„Nem akarunk itt megállni” – fogalmazott az államtitkár. Ennek kapcsánemlékeztetett arra is, hogy ez az ösztöndíjprogram sem csupán aszakorvosjelölteknek, hanem az őket tanító mentoroknak, tutoroknak ispluszpénzt jelent majd. A jövőben pedig lépéseket fognak tenni, hogy ezt a programot az egész rezidensi karra kiterjesszék, mindemellettfolyamatosan dolgoznak az egyes csoportok életpályamodelljein is – tette hozzá.

Szócska Miklós közölte: ezzel az ösztöndíjprogrammalszerettek volna most a végző rezidenseknek üzenni, akiknek a MagyarRezidens Szövetség felmérése szerint a 30 százaléka, vagyis azegyharmada bizonytalan abban, mit csináljon. A rezidensszövetség elnökenyilatkozta azt korábban: „azonnal lépnie kell a kormánynak, ha itthonakarja tartani az orvosokat” – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve:az első lépést megtették, most ennyire volt pénz.

Mint mondta,tudatában van annak, hogy már a hiányszakmában dolgozó rezidensek 50százalékos bérpótléka is problémákat okozott, továbbá tudják, hogy azilyen jellegű bérfeszültség nem tartható fenn sokáig. Ezért amellett,hogy bíznak az ország gazdasági fejlődésében, az egészségügyi szaktárcafolyamatosan dolgozik az olyan alternatív forrásteremtési lehetőségeken, mint amilyen a közelmúltban elfogadott népegészségügyi termékadó,amelynek a bevételét az egészségügyre, elsősorban az egészségügyidolgozók bérére kötelesek fordítani.

Ugyanakkor kiemelte aztis, hogy a szakorvosjelöltek ösztöndíja nem jár ingyen. Vállalniuk kell, hogy tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, továbbá azt,hogy nem fogadnak el hálapénzt.

Utóbbi kapcsán Szócska Miklósazt mondta: épp a rezidensek kérése volt a paraszolvencia intézményénekfelszámolása. Ennek kapcsán meglepőnek nevezte, hogy az „egységes etikai normákat kialakító köztestület elnöke”, Éger István azt mondta: ahálapénz megtagadását etikailag nem lehet kezelni.