„Nem akarok meghalni” Petíciót kapott az egészségügyi államtitkárság

„Nem akarok meghalni” – ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel érkeztek az Emberi Erőforrás Minisztérium elé a tüntetők. A demonstrálók szerint a kormányzat cserbenhagyta a Hepatitis C vírussal fertőzötteket. A tüntetők szerint a betegek gyógyítására alkalmazott módszerek nem hatékonyak, hiszen a terápia után a fertőzöttek mindössze 40 százaléka gyógyul meg a betegségből. Azonban már több mint egy éve törzskönyveztek Magyarországon egy gyógyszert, amely sokkal hatékonyabb a betegség leküzdésében. „A modernebb kezelésekkel a kezelési időszak rövidebb lehetne, fél év, egy év helyett. A betegeknek a 40-50 százaléka helyett 70-80 százaléka gyógyulna meg. Nagyon sok beteg a hagyományos kezeléstől nem gyógyul meg” – mondta el Dr. Makara Mihály, a Szent László Kórház orvosa.

Németh György már több mint 50 éve küzd a betegséggel, egy vérátömlesztés során fertőződött meg. Nála már előrehaladott állapotban van a betegség, négy éve májrákot diagnosztizáltak nála. Azt mondja, a Hepatitisszel fertőzötteknek komoly előítéletekkel is szembe kell nézniük. „A betegek nehézségét az okozza, hogy egy társadalmi tudatlanság van jelen, nem ismerik a betegség jellemzőit, nem akarnak a betegekkel kezet fogni, nem akarják őket alkalmazni, pedig ez a betegség csak vér útján terjed, tehát semmiben sem különböznek a betegek más betegtől” – mondta el Németh György, a Vírusos Májbetegek Egyesülete alelnöke.

A demonstrálók petíciót adtak át a minisztérium dolgozóinak, ebben arra kérik a kormányzatot, hogy támogassák az új gyógyszer bevezetését.