Nem csak Magyarország volt a megemelkedett jódizotópszint forrása?

Az OAH közlése szerint nagy valószínűséggel abudapesti Izotóp Intézet Kft.-től, szeptember 8. és november 16. közöttkerülhetett a légkörbe a jód 131-izotóp – állt az ENSZatomenergia-felhasználást ellenőrző ügynökségének közleményében. Amagyar intézet gyógyászati, kutatási és ipari felhasználásra állít előradioaktív izotópokat.

A közlemény felidézte, hogy a légkörben mért izotópszint nagyon alacsony, és nem jelent egészségügyi veszélyt a lakosságra. “Ha valaki egy egész éven át belélegezné a mérésben kimutatottmennyiségű jódot, akkor éves szinten 0,01 mikrosievert terhelés érné aszervezetét. Összehasonlításként, az átlagos éves háttérsugárzás mértéke éves szinten 2400 mikrosievert” – közölte a bécsi székhelyűENSZ-ügynökség.

Az eset okát még vizsgálják.

A Csillebércen működő izotópgyár kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp – tudatta az Izotóp Intézet Kft. cégvezetője az MTI-vel korábban, azthangsúlyozva, hogy a lakosság egészsége nincs veszélyben, továbbá ez nem jelenti azt, hogy ők okolhatók a Közép-Európa légterében mért magasabbradioaktív sugárzásért.

Környei József cégvezető úgy fogalmazott: Csehországban ésEurópa más pontjain az elmúlt napokban megemelkedett radioaktív sugárzás “nem származhat kizárólag tőlünk”, de azt elismerte, hogy “valamennyi értékkel hozzájárulhattak”.

Később az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság(OKF) közölte: szerinte nem a csillebérci jód-131-izotóp szökése okozta a Csehországban és Európa más részein tapasztalt nagyobbjódkoncentrációt. AZ OKF – miután a Csillebércen működő izotópgyárelismerte, hónapokon át szivárgott tőlük a jód-131-izotóp, és emiattmagasabb radioaktív sugárzást lehetett mérni Budapesten – csütörtök délutáni közleményében úgy fogalmazott: “semmilyen, a megengedettőleltérő kibocsátás nem történt”, így a katasztrófavédelem nem látjaindokoltnak lakosságvédelmi intézkedés elrendelését.

Mint írták, a Központi Fizikai Kutató Intézet csillebérci telephelyén található Izotóp Intézet Kft. hatósági engedély birtokában gyárthatizotópot, engedélyei összhangban vannak az Európai Unió előírásaival. Az elmúlt héten a Cseh Köztársaságban és Európa más államaiban mért megnövekedett jód-131-koncentrációt nem Magyarország okozta. “Már csak azért sem, mert a magyarországi létesítményben nem csakjód-131 izotóp készül, hanem jód-125 is. Amennyiben a Csehországban mért izotóp tőlünk származna, akkor” a jód-125-öt is ki kellene mutatniuk -írta az OKF.

A NAÜ múlt pénteken közölte, hogy alacsony szintű radioaktívsugárzást észleltek Közép-Európa több országában. Az ENSZ-szervezetakkor azt jelezte, hogy egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzásforrását, ám úgy vélte, hogy az biztosan nem a fukusimai atomerőműbőlszármazik.

A jód-131 izotópot orvosi célra, elsősorban a pajzsmirigyvizsgálatára és gyógyítására alkalmazzák, amelyet az Európai Unióbancsak néhány helyen, Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban,Franciaországban és Magyarországon gyártanak. A tellúr nevű elemetkutatóreaktorban besugározva jön létre a 8 napos felezési idejű jód-131izotóp, amelyet speciális leválasztás és feldolgozás során lehetalkalmassá tenni orvosi felhasználásra.