Nem kapkodtak hitel után a patikát vásárló gyógyszerészek

Ez év végéig várhatóan minden patikában megtörténik az előírttulajdonszerzés – értesült a Világgazdaság. 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot a gyógyszerészi tulajdonhányadnak agyógyszertárakban. A kormány két konstrukciót is kidolgozott ehhez, deinformációink szerint a gyógyszerészek egyiket sem vették igénybe.Kölcsönből, más banki hitelből vagy saját megtakarításaikbólfinanszírozták az ügyletet. Sőt volt, ahol maga a többségi tulajdonosbefektető adott pénzt a patikusnak.

Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy patikahitelt kezdetben csak kisebbtakarékszövetkezetek nyújtottak, az OTP novemberben csatlakozott akonstrukcióhoz, ráadásul a bank annak ellenére ragaszkodott azingatlanfedezethez, hogy az állami kamattámogatású kölcsönhöz aGarantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességet nyújt a tőke 80 százalékánakerejéig. A nehézkes banki hitelt a gyógyszerészek ezen túl talán azértis hanyagolták, mert a mostani tulajdonhányad-szerzéshez átlagosanlegfeljebb nagyjából 5-10 millió forintra volt szükségük.

Amint Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökeérdeklődésünkre elmondta: az alkufolyamatok során a vételáratrendszerint a gyógyszertárak két-három havi forgalmában jelölték meg. Ahavi forgalom egy közepesen jó forgalmú patika esetében 20-25 millióforint. A gyógyszerészeknek viszont az esetek döntő részében márátlagosan 6 százalékos tulajdonhányaduk volt, így nem kellett most ateljes 25 százalékot megvásárolniuk. Több helyütt előfordult, hogy atöbbségi tulajdonos szorgalmazta, a gyógyszerész már most vásárolja meg a tulajdonhányad több mint 50 százalékát, amit a törvény 2017. január1-jéig tesz kötelezővé.

Szerző: H. É.