Nem kapnak kártalanítást az önkormányzatok

Szócska Miklós szerint a kormány nem az ingatlanvagyonra hajt, az a fontos, hogy fenntartható egészségügyi rendszer jöjjön létre. Azegészségügyi államtitkár szerint céltudatos konszolidációs programotkell indítani, hosszú távú partnerséget kell kialakítani abeszállítókkal, így néhány éven belül kikerülhetnek a kórházak azadósságcsapdából.

Mint azt az államtitkár nem sokkal azt követően, hogy találkozott az egyetemi, az országos, amegyei és a fővárosi intézmények vezetőivel és fenntartóival, az Egyenes Beszéd című műsorban elmondta: nem kapnak kártalanítást az önkormányzatok az államosított egészségügyi intézmények után. Az egészségügyi államtitkár hozzátette: ez a vagyon korábban ingyen ment az önkormányzatokhoz, és nem minden esetben igaz, hogy milliókat költöttek a kórházakra.

Jelenleg a kórházak összes adósságállománya mintegy 120milliárd forint. Az egészségügyi államtitkár szerint az intézményvezetők többsége jól végzi a dolgát, de van egy kisebbség, amely felelőtlenülgazdálkodott. Példaként említette: volt egy kórház, ahol hónapok alatt 800 millió forintos többlet tűnt el az intézményből.

Szócska Miklós bízik benne, hogy az ellátás színvonala is nőni fog akórházakban. Szerinte ezt már azzal is el lehet érni, ha koncentráljákaz erőforrásokat és ápolókkal jól ellátott osztályokat hoznak létre. A béremeléssel kapcsolatban azt mondta az egészségügyi államtitkár:lépésről lépésre haladnak, a tartalékokat visszaforgatják a bérekbe. A rezidensekkel kapcsolatban közölte az egészségügyi államtitkár: nemtudja elképzelni, hogy egyszerre háromezren hagyják el az országot, ésúgy véli, gazdasági szükségállapot van, amikor mindenkinek segíteniekell.