Nem lehet betartani a patikai létszámrendeletet

Az elvileg ez év szeptemberében hatályba lépő szabályozás ellentmondásaira a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) hívta fel a figyelmet, rámutatva: a gyógyszertárak jelentős forráshiánnyal küzdenek, emiatt nem fogják tudni biztosítani a rendeletben előírt létszámot.

A rendeletmódosítás szerint a gyógyszerészek létszámát ősztől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a beváltott vények száma alapján határoznák meg. Öt kategóriába sorolnák a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján, és a patikák heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 67 óra felett már 4 gyógyszerészt és emellett 4 szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni. Ezen felül, ha a gyógyszertárban beváltott receptek havi átlaga meghaladja a kétezret, további egy gyógyszerész vagy asszisztenst kell alkalmazni.

Korodi Karolina, a HGYSZ elnöke a Világgazdaságnak azt mondta: ha a patikák meg akarnak felelni az új szabályozásnak, vagy kénytelenek lesznek kevesebbet költeni gyógyszerbeszerzése, vagy csökkenteni a nyitvatartási időt. Különösen a Széll Kálmán-terv megszorításai miatt ugyanis a patikák jelentős forráshiánnyal küzdenek, az utóbbi években drasztikusan romlott a jövedelmezőségük, miközben egy átlagos gyógyszertár már ma is árrésének 60-65 százalékát fordítja bérekre és járulékokra.

A szövetség szerint több megoldás is lenne arra, hogy a létszámrendelettel ne nehezedjen elviselhetetlen teher a gyógyszertárakra. Javaslataik között szerepel az is, hogy 2014. szeptember 1-jére tolják el annak bevezetését.

Lehet, hogy ez lesz a megoldás, de az is lehet, hogy más, mindenesetre egyáltalán nem biztos, hogy a létszámrendelet valóban hatályba lép szeptemberben – közölte lapunk érdeklődésére a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán jelezte: bírják az Egészségügyi Államtitkárságát arra vonatkozóan, hogy a legfrissebb foglalkoztatási és egyéb patikai adatok figyelembe vételével áttekintik a rendelet betarthatóságát, és ha kell módosítják azt annak érdekében, hogy egyetlen patikát se érjen hátrány. Hankó Zoltán tájékoztatása szerint az egyeztetések első fordulójára már a jövő héten sor kerülhet, és heteken belül kiderülhet, kell-e változtatni a szabályozáson, és ha igen, milyen módon.

Forrás: Világgazdaság