Nem lesz béremelés jövőre?

Jelentős kisebbségben vannak azok a munkaadók, amelyek úgy gondolják,hogy a 2012-es év javuló gazdasági lehetőséget hoz a szervezetük számára – áll a jelenleg még folyó Fizetésemelés 2012 felmérésben. Akutatásban eddig részt vevő cégek vezetői és HR-esei válaszaibólkitűnik, hogy az idei helyzetüket sem tekintették túl biztatónak. ADEVISE Hungary és a Simconsult együttműködésében folyó felmérés amunkáltatók szándékát vizsgálja a bérek és béren kívüli juttatásokról.

A cégek között –vállalatmérettől, illetve szektortól függetlenül – túlnyomó többségbenvannak azok, amelyek kifejezetten romló vagy legfeljebb stagnálógazdasági kilátással számolnak, ez pedig visszaköszön a béremelésiterveikben is. Sajnos most is vannak szervezetek, ahol a jelenlegilehetőségek alapján jövőre bércsökkentéssel kalkulálnak – mondta DaraPéter, a DEVISE ügyvezető igazgatója.

A kutatás részadatai alapján kiderült: a kormányzatiminimálbér-emelési elképzelés megvalósítása is sok céget súlyoshelyzetbe hozna. Többen pedig például létszámleépítésre készülnek azadóváltozások miatti bérkompenzáció kötelezővé tétele miatt.

Aszemélyi jövedelemadózást, a járulékterheket illető változások az RSMDTM Hungary szakértői számításai szerint azt eredményezik, hogy agyermektelen és az 1 gyermekes munkavállalóknál 200 ezer forintos bruttó havi fizetés alatt, míg a 2 gyermekeseknél 150 ezer forintos limitfelett mintegy 10 százalékos béremelésre lenne szükség. Utóbbiaknál 150ezer forint alatt 5,48 százalékos emelés is „elegendő” lenne ajövedelmek reálértékének megőrzéséhez. Ez a Fizetésemelés 2012 kutatásmai napig beérkezett adatai alapján úgy tűnik, hogy messze nem fogteljesülni a válaszadóknál.

A felmérésben azt jelezték a cégek, hogy leginkább a szervezetgazdasági helyzete a befolyásoló tényező a béremeléskor, ám az adatokatelemezve az látható, hogy alig több mint 10 százaléknyi azon munkáltatók száma, ahol az idei évi célok a tervek felett teljesülnek – hívta fel a figyelmet Dara Péter. A kutatást még szeptember 30-áig kitölthetik avállalkozások, október 6-ától lesznek nyilvánosak az adatok.