Nem mindenki szeretne generikumot

A  magyar ember alapvetően konzervatív,gyanakvó. Nem szívesen cseréli le a már megszokott, megismertgyógyszerét, hacsak az anyagi kényszer nem erősebb” –magyarázza a háziorvos a Magyar Hírlapban.Márpedig az OrszágosEgészségbiztosítási Pénztár rendelete mellett a pénzügyi szempontok isáltalánosságban kikényszerítik a generikumok fokozott terjedését.Nehezíti az orvos dolgát, hogy az ember nem pusztán biológiai gépezet,pszichikuma is van. A gyógyulás fontos feltétele a bizalom a gyógyítóban és a terápiában. A gyógyszer pedig – legyen az tisztán természetesanyag vagy laborban előállított szintetikum – a kezelés egyik eszköze.

Rendkívül nehéz azt mondani, hogy minden rendben, csak a tablettanagysága, a gyógyszer segédanyaga változott meg. Ez több szempontból sem igaz. Bár az utángyártott hatóanyag egyezik az eredetivel, a gyártásitechnológia akár minimális eltérése miatt a gyógyszer mégsem lehetugyanolyan.

A nyár végi gyógyszergyártói licit, valamint a gyógyszer-támogatásiszabályok részbeni változása miatt számos készítményért kevesebbet,másokért viszont nemegyszer horribilis összeget kell fizetni apatikában. A köztámogatásra fordítható pénz ugyanis jelentősen csökkent, így kevesebb összegből kell ugyanannyi beteg gyógyszerelésérőlgondoskodni. A szabályváltozással a fő cél az volt, hogy azeredeti – originális – gyógyszereket a hatóanyagukban azonos, ámolcsóbban előállított, így a közösség és a beteg pénztárcáját is kímélőkészítményekkel – generikumokkal – helyettesítse a kezelőorvos. Feltéve, ha a beteg ezt elfogadja, mert erőszaknak nincs helye.