Nem tárgyalnak a kamara „egységáras” javaslatáról

A MagyarGyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint szakmailag indokolt lenne egységesgyógyszerárak bevezetése. A Magyar Nemzet múlt szerdai számában megszólalóHankó Zoltán kamarai elnök szerint az intézkedés a betegek javát is szolgálná.A köztestület jelezte, mindenképpen szakmai konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

Azonoskészítményt minden gyógyszertárban azonos áron lehessen megkapni – foglaltaössze Horváth-Sziklai Attila, az MGYK országos ügyviteli vezetője az MTI-nek akamarai elképzelést. Mint kifejtette: ha az orvos olyan gyógyszert ír fel,amely vényköteles, de nem támogatott, akkor ez a készítmény szabadáras, árát azadott patika határozhatja meg saját ár- és üzletpolitikája szerint. Ebben azesetben lehet eltérés a gyógyszer árában a különböző gyógyszertárakban – tettehozzá.

A kamaravéleménye szerint az egészségügyi szolgáltatás keretében az ellátásértfizetendő díjaknak, jelen esetben a gyógyszerek árainak, nem szabadnaeltérniük, függetlenül attól, hogy azt a készítmény hol, melyik patikábanvásárolják meg.

Az EmberiErőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága azMTI megkeresésére azt közölte, hogy jelenleg nincs napirendena nemközfinanszírozott (nem támogatott) gyógyszerek egységes árának bevezetése.

AGyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke, Küttel Sándor az MTIérdeklődésére azt mondta, a kamara hivatalosan nem juttatta el hozzájukjavaslatát. Hozzátette: ennek a kérdésnek a véleményezéséhez sokkal többinformációra lenne szükség, mint amennyi a sajtóban megjelent.

IlkuLívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatójaszintén úgy nyilatkozott, nem látták a kamara javaslatát. Annyit azonbanhozzáfűzött, hogy az egységes gyógyszerárak bevezetését sokféleképpen végrelehet hajtani, de felelősen addig nem tudnak állást foglalni, amíg nem láttákaz erre vonatkozó konkrét javaslatot.

Forrás:MTI