Nem tudhatja meg a beteg, melyik gyógyszer kerülne kevesebbe

Mostantól írásban is tájákoztatni kell a beteget. A gyógyszertárbankapott blokkra mától ugyanis azt is ráírják, hogy a kiváltottkészítménynél lett volna olcsóbb, illetve mennyi lett volna amegtakarítás, ha a referenciakészítményt választották volna. Vannakolyan gyógyszerek, ahol több ezer, de az esetek többségében mindösszepár forint az árkülönbség. Nagy kár, hogy a beteg nem tudhatja meg,melyik is lenne a legolcsóbb patikaszer – olvasható a hvg.hu cikkében.

A gyógyszertámogatási rendszer átalakításának újabb lépése a februárelsejétől életbe lépő változás: a patikában kapott blokkon rajta kelllennie, hogy a kiválasztott készítménynél lett volna olcsóbb gyógyszer. A beteg így szembesülhet azzal, mennyit spórolhatott volna, ha nemragaszkodik korábbi – feltehetően drágább originális – gyógyszeréhez, és áttér inkább annak valamelyik generikus változatára, amely perszeolcsóbb is, és a támogatást is ezután kapja meg.

“A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a blokk mellé nyomtatunk egykülön papírt, ezen pedig szerepel a kiváltott gyógyszer neve, alattapedig név nélkül – egyébként gyógyszereklámnak minősülne – szerepel,hogy mennyibe került volna a referenciakészítmény, illetve a különbözetis rajra van a listán” – mondta el a hvg.hu megkeresésére Zlinszky János, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) alelnöke.

Zlinszky szerint van olyan hatóanyag, ahol akár húsz gyártó általforgalmazott készítmény is elérhető – amiből akár tíz is benne lehet areferenciasávban. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha ebből több isugyanolyan áron van, így természetesen nem kerül fel mindegyik külön atéjékoztató cetlire. Mint mondja, tisztában van azzal, hogy a szóbelitájékoztatás is törvényi kötelezettségük, ám elismeri, nem tudja,mennyire működik ez a gyakorlatban. Egy biztos, mától a beteg megkapja a papírt, így a tájékozatatás megtörténik.

Kitért arra is, hogy az olcsóbb gyógyszer kisebb árrést jelent, ésígy jelentős árbevételkieséssel számolnak, annak ellenére, hogyjanuártól él az úgynevezett gyógyszertári generikus ösztönző rendszer.Ez egy bonyolult rendszer, amelynek az a lényege, hogy a gyógyszertáratmotiválják abban, minél több preferált referencia ársávba tartozó szertadjon ki.

A betegek sincsenek könnyű helyzetben. “Van, aki könnyen meggyőzhető, akár vissza is jön, ha éppen nincs az adott gyógyszerből, de vannak,akik tántoríthatatlanok” – mondja Zlinszky. Főleg az idősebbekragaszkodnak a már évek óta szedett gyógyszereikhez. Őket nehézmeggyőzni, főleg, ha a háziorvos sem hajlandó változatni korábbifelírási szokásán; nehezen fogadják el, ha a patikában mást mondanakneki.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Hávelné Szatmári Katalin gyógyszerész, a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos GyóygszerészekSzövetségének elnöke is. “A technikai részét megoldottuk, megkapja abeteg az írásos tájékoztatást, de a mai nap tapasztalata szerint ezzeljobban összezavarjuk őket.” A legnagyobb gond azzal van, hogy azérintettek zöme nem érti, milyen gyógyszereket takar az összeg, főlegígy, hogy nincs mellette terméknév.

De azt is tapasztalják, hogy a beteg csak akkor gondolkodik el a váltáson, ha legalább többszázforintos árkülönbségről van szó. Ahogy az sem elhagyagolható, hogy noha a betegek többségénél valóban nem számít, milyen készítményt szed,vannak, akik érzékenyek bizonyos segédanyagokra. Egy laktózérzékenypéldául nem szedhet olyan orvosságot, amelynek segédanyagában laktóztalálható.