Népszabadság: nem lesz pénz az eü-dolgozók bérrendezésére

Nyolcvanmilliárd forinttal csökken jövőre a gyógyszer- és atáppénzkassza, nem lesz pénz az elhasznált mentőautók cseréjére, abiztosítóknak kell majd kifizetniük felelősségi alapon a balesetetokozók egészségügyi ellátását is – ez áll a jövő évi költségvetésnek a Népszabadság birtokába jutott tervezetében, amelyből úgy tűnik, hogy nem lesz pénz az egészségügyi dolgozók bérének rendezésére, de még az ágazatot terhelő adó- és járuléknövekedésellensúlyozására sem; ez utóbbihoz a legóvatosabb szakértői becslésekszerint is legalább 70 milliárd forintra lenne szükség.

Az egészségügyi költségvetés alapján a háziorvosok lényegében egyfillérrel sem kapnak többet, mint amennyi az idén elkölthető 81 milliárdforint volt. A kórházi és a járóbetegkassza mintegy 56 milliárdtöbblettel számolhat az idei 561,7 milliárd forintos kiadássalösszevetve – írja a napilap.

Jövőre 300 milliárd forinttal több kerül az EgészségbiztosításiAlapba, de ez gyakorlatilag nem többlet, mivel ebből az alapból fizetik a rokkantsági ellátásokat, amit korábban a Nyugdíjbiztosítási Alapbólfedeztek – írja pénteki számában a Népszabadság. A lap a jövő éviköltségvetési tervezetből idézve azt írja, hogy a rokkantságiellátásokat jövőre táppénz formájában fizetik. Az ellátottak anyugdíjkorhatár elérése után nem nyugdíjat, hanem járadékot kapnak.