Nincs több hely a rezidensek ösztöndíjprogramjában

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) kedden a honlapján azt közölte: a Markusovszky Lajos-ösztöndíj költségvetésikerete kimerült, így nem áll módjukban több pályázatot befogadni. 

Az EEKH felsorolása szerint a november elsején lezárult körben 74szakorvosjelölt pályázott sikerrel. Velük együtt a szakorvosjelöltekszámára meghirdetett ösztöndíjprogramba összesen 524-en kerültek be. Azelőzetes bejelentés szerint a több mint 480 millió forintos keretösszegű program Markusovszky Lajos-ösztöndíjára mintegy hatszázszakorvosjelölt, a Than Károly-ösztöndíjra pedig húszszakgyógyszerész-jelölt pályázhatott.

Miután a hónap elsejéig beérkező pályázatokat mindig az adott hónapközepén bírálták el, a mostani nyertesek a november 1-je előtt pályázókközül kerültek ki. Az 1-je után benyújtott pályázatokat már nem fogjákelbírálni – írta a hivatal. Réthelyi Miklós, a Nemzeti ErőforrásMinisztérium vezetője, Szócska Miklós, egészségügyért felelősállamtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár július közepénjelentette be: havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnaknovembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek aszakorvosképzésbe, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországondolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt. 

Az első körben, augusztus 22-ig 124 szakorvos jelentkezett, közülük112-en adtak be sikeres pályázatot. Ezt követően, szeptemberben azállamtitkárság meghirdette a kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogramot,melynek pályázati feltételeit a Magyar Rezidens Szövetséggel közösentöbb pontban módosították.

Ennek eredményeképpen a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíjfolyósítása után annak időtartamával megegyező ideig teljes munkaidőbenvagy annak kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozotthazai egészségügyi szolgáltatónál. Az ösztöndíjprogram az idén végzettorvosok mellett nyitott volt azok előtt is, akiknek legalább egy évükmég hátravan az első szakképzés idejéből. A kibővített pályázatnak isfeltétele, hogy a részt vevők nem fogadhatnak el hálapénzt.

A pályázat második körében 396 rezidens nyújtotta be pályázatát,közülük 338-an pályáztak sikerrel. Október közepéig 450 rezidenscsatlakozott az államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramhoz.Szócska Miklós korábban is többször elmondta: az ösztöndíjprogram nemcsak egy lépés a rezidensek helyzetének rendezésére, hanem egy folyamatrésze. Ennek kapcsán azt javasolta a rezidenseknek, hogy dolgozzanakegyütt a Markusovszky-ösztöndíjprogram kiterjesztésén.