Nincs több pénz a rezidenseknek, nő az elkerülhető halálozás

A Magyar Rezidens Szövetség tegnap kezdett országjárásán arra buzdítjaaz orvosokat, hogy minél többen helyezzék letétbe felmondóleveleiket azágazat rendbetétele érdekében. Az államtitkár nem tart a tömegeselvándorlástól, de mint mondta, a 2004-es EU-csatlakozás óta az orvosoktizedét „elveszítettük”.

Az orvosok mellett a szakdolgozók helyzetét is javítja majd a 13milliárd forintos EU-pályázati pénz, amelyet az idén 3 milliárddal növel a népegészségügyi termékdíj. Erről októberben tárgyal a Nemzetgazdasági Minisztériummal, azt követően juthatnak hozzá a dolgozók. Atermékdíjból jövőre várható 15 milliárdot is az egészségügyi dolgozókjövedelmének javítására fordítják.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tűrhetetlennek tartja a gyógyításállapotát – jelentette ki Éger István elnök. Tegnapi sajtótájékoztatóján utalt a köztestület 2007-es és az elmúlt év végén hozottállásfoglalására, amelyben jelezték a döntéshozóknak: a betegeketnaponta érő káros következményekért az orvosok nem vállalhatják afelelősséget.
A kamara ugyanis képtelen megállítani az elvándorlást,ami miatt súlyos teher hárul a középkorosztályra. Kiüresedik azpályakezdők oktatása, és az erőn felüli munka miatt statisztikailagbizonyítottan nő az elkerülhető halálozások száma.

Évről évre tart a forráskivonás az ágazatból, miközben óriásikártérítési összegeket fizetnek a kórházak, a felső limit az ügyvédügyességétől függ – sorolta. Hozzátette: a MOK támogatja azokat azorvosokat, akik tiltakozásul az ágazat tűrhetetlen helyzete miattletétbe helyezik a felmondólevelüket, hiszen saját érdekük mellett abetegek érdekeit is védik.