OECD: Magyarország az átlagnál kevesebbet fordít egészségügyre

Az OECD csütörtökön megjelentfelmérése szerint Magyarországon az egészségügyi kiadások a hazai össztermék (GDP) 7,4 százalékának megfelelő összeget tettekki a legutóbbi, 2009-es adatok szerint. Az OECD-átlag 9,5 százalék voltugyanabban az évben.

Egy főre számolva 1511 dollárnak megfelelő összeg jutott egészségügyre, ami a 3223dolláros OECD-átlagnak nagyjából a fele.A kiadások az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal nőttek, ami ugyancsakelmarad a legfejlettebb ipari országokat tömörítő OECD 4 százalékos növekedésiátlagától.

Magyarországon a vizsgált évben 1000 lakosra 3 orvos jutott. AzOECD-átlag 3,1 volt. Az ápolókattekintve az arány Magyarországon 6,2, az OECD egészében pedig 8,4.

A gyógyszerekre fordítottkiadásokban Magyarország az első helyen állt 2009-ben. Akkor az egészségügyrejutó források 32,6 százalékra ment el gyógyszerre, ami nagyjából kétszeresenmúlja felül a 16,9 százalékos OECD-átlagot.

Az OECD valamennyi tagállamára kiterjedő felmérésalapján az egészségügyi kiadások gyorsabban nőnek, mint a gazdaság. Ez atendencia már a 70-es évek óta megfigyelhető. A legtöbbet az EgyesültÁllamokban költenek az egészségügyre, GDP-arányosan és egy főre számítvaegyaránt. 2009-ben az amerikai hazai össztermék 17,4 százalékának megfelelőösszeg jutott az ágazatra, fejenként pedig 7960 dollár – áll a szervezethonlapján publikált felmérésben.