OEP: már egyeztetnek a gyógyszertámogatások csökkentéséről

A 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről szóló, a Magyar Közlönyben kedden megjelent határozat szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek – MatolcsyGyörgy nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával – február 29-ig kelljavaslatot tennie a gyógyszertámogatások ez évi csökkentésére.

 

Emellett a Széll Kálmán-tervben bejelentett 2013. évigyógyszertámogatásokat érintő intézkedéseken felül, március 14-ig kelljavaslatokat tenni további megtakarításokra.

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerdán a kormányhatározatra úgy reagált: a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárakárrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakosságigyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

 

Banai Péter Ernő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettesállamtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón agyógyszerkassza-megtakarítások összegére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy idén néhány milliárd forint, jövőre ennél jóval nagyobb mértékűmegtakarítás is elérhető. A pontos összeg a kormányhatározat szerintkészítendő előterjesztések és a kormány döntése alapján határozható meg – tette hozzá.

 

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, egy szakmaikonferencián tartott előadásában a kormányhatározatban foglaltakrareagálva türelmet kért. Azt mondta, hogy a gyógyszerkasszával összefüggésben több uniós ésgazdaságpolitikai kérdést kell még tisztázni. Az államtitkár csak annyit közölt azokra a vádakra, amelyek szerint az iparágat és a betegeketmegszorítás érte: „megszorítás-e az, ha 20 százalékkal csökkent agenerikus gyógyszerek ára?”.

 

Ugyanezen a konferencián a szakma érintett képviselői, köztük DávidTamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének ügyvezetőjeigazgatóhelyettese és Bogsch Erik, a Magyarországi GyógyszergyártókOrszágos Szövetségének elnöke azt mondták, hogy a gyógyszeriparszereplői több terhet már nem tudnak elviselni, nem lehet továbbimegszorítást elérni a szektorban.

 

A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének aznapi közleményében azt írták: véleményük szerint újabb tízmilliárdokat már nem lehet úgy kivonni agyógyszerkasszából, hogy a betegek terhei ne növekedjenek, és agyógyszerellátás biztonsága ne csökkenjen.

 

Forrás: hvg.hu