OÉTI: jogszabályt az ajánlásból!

Mindez az Országos Élelmezés- ésTáplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatójának keddi budapestisajtótájékoztatóján hangzott el. Martos Évakiemelte: a felnövekvő generáció a bölcsődében, az óvodában, aziskolában gyakorlatilag ki van szolgáltatva a közétkeztetésnek, ezértannak megújítása, egészségesebbé tétele kiemelten fontos.

A tisztifőorvos augusztus elsején megjelent ajánlásához több mint háromszáz hozzászólás érkezett – hangsúlyozta az OÉTI főigazgatója. A múlt héten az összes érintett, a minisztériumuk képviselői, nagyobb közétkeztető cégek vezetői és többmás szakember egyeztetett a közétkeztetés megújításának lehetőségeiről. Abban mindenki egyetértett, hogy az új szabályozásra szükség van, így reméli, hogy még idén megszületik az erről szóló jogszabály.

Mint Martos Éva emlékeztetett, a közétkeztetést szabályozókorábbi rendeletet hatályon kívül helyezték, ezért volt szükség a tiszti főorvos által kiadott normatív utasításra és ajánlásra. Ezalapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)munkatársai folyamatosan ellenőrzik a szolgáltatókat, de bírságot még nem szabhatnak ki.
Martos Éva arra is kitért: ellenőrzéseik alapján bebizonyosodott, hogy az egészséges ételek elkészítése nem feltétlenül kerül több pénzbe, de ha mégis, az sem összemérhető azzal az “egészségnyereséggel”,amelyet a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésén spórolnakmeg.

Zentai Andrea, az OÉTI diétás ésközétkeztetési osztályának vezetője elmondta, az új ajánlás az OÉTIkorábbi felmérései és nemzetközi irodalmak alapján állították össze. Azúj élelmiszeralapú, közérthetőbb ajánlás az élelmezésvezetők mellett apedagógusoknak és a szülőknek is segítséget nyújt az egészséges ételekelkészítésében, az egészséges táplálkozásra nevelésben. Akorábbi ajánláshoz képest növelték a tej, illetve a savanyítotttejtermékek, a zöldség, a gyümölcs, illetve a teljes őrlésű gabonábólkészült pékáru mennyiségét. Csökkentették az egyéb pékáru mennyiségét,illetve az ételízesítők, kényelmi termékek felhasználását, a napihozzáadott cukormennyiséget, illetve meghatározták, hogy egy adott ételmennyi sót tartalmazhat.

Martos Éva kiemelte, hogy az egészséges ételek készítéséneknépszerűsítése érdekében az OÉTI elindítja saját főzőkonyháját; azelméleti tudnivalók oktatása mellett a gyakorlatban is be fogjákbizonyítani, hogy kevés sóval és zsírral is lehet gazdaságosan ésfinomat főzni.

Az országos tisztifőorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és aszörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, illetvehúskészítményeket. Kitért arra is: a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege mindenkorcsoportnak megfelelő és változatos legyen.