OGY – Egyhangúlag támogatta az egészségügyi bizottság a legújabb salátatörvényt

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a bizottság keddi ülésén kiemelte: bár sokan nem kedvelik az ilyen “salátákat”, ennek célja, hogy egyszeri alkalommal, de az egészségügy több területét érintően fejlesszék, módosítsák az érvényes szabályozást. Így most is “jó szándékkal rakták össze” a kilenc törvényt érintő módosítási javaslatot.

Ezek közül az államtitkár kiemelte a transzplantációs ellátások fejlesztését, aminek érdekében az Eurotransplanthoz való teljes körű csatlakozáshoz kérik a felhatalmazást. A gyógyszertörvény módosításával többek között a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bekerülésének megelőzése a cél. A jövőben a büntető törvénykönyv szerint büntethető lesz, ha valaki gyógyszerhatóanyagot tesz bele táplálékkiegészítőbe. Ehhez készül egy rendelet is, amely az ezen termékeket felsoroló “negatív listát” is tartalmazza majd.

A salátatörvény értelmében a TAJ-szám alapján a gyógyszerész jogosult lenne lekérdezni – amennyiben a beteg erről nem tesz külön tiltó nyilatkozatot – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisából a beteg korábbi gyógyszerezésére vonatkozó adatokat. Cserháti Péter helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a mentális és viselkedészavarok kezelésére szolgáló gyógyszerekre ez nem vonatkozik.

Az egészségügyi államtitkárság múlt szombaton közölte az MTI-vel, hogy a kormány legutóbbi ülésén elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést, vagyis egy újabb “salátatörvényt”. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapján közzétett videóban kiemelte: céljuk, hogy az egészségügyben rendben legyenek az emberierőforrás-nyilvántartások, amelyek segítségével akár a munkaerő-közvetítést is meg tudják oldani. Hangsúlyozta továbbá, hogy a mostani előterjesztésben szabályoznák azt is, hogy a TAJ kártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni az egészségügyi ellátás előtt.

A parlament honlapján (www.parlament.hu) elérhető javaslatban rögzítik azt is, hogy meghosszabbítják az egészségügyi ágazati mozgó bérek – vagyis pótlékok – alapjának befagyasztását.