Október 28-tól írható alá Egyezmény a gyógyszerhamisítás ellen

– Egy hamis gyógyszer esetében semmilyengaranciánk sincs arra nézve, hogy gyártója nem rakott-e mérgezőanyagokat a készítménybe – mondta Kristian Bartholin, az Európa Tanács büntetőjogi divíziójának tagja. – Nem elégséges, ha a polgári jog eszközeivel harcolunk a szellemitulajdonjogokért, a hamisítást a büntetőjog eszközeivel is üldöznünkkell – tette hozzá.

Bartholin Brüsszelben tett nyilatkozatot az egészségügyet érintő,hamisítással foglalkozó nemzetközi megállapodás, a Medicrime Egyezményaláírása előtt. Ezt a gyógyszerhamisítás problémájára válaszulszületett nemzetközi jogi egyezményt október 28-tól kezdve írhatják alá a részes országok – az Európa Tanács tagjai mellett további államok csatlakozására is számítanak. Összesen öt ország aláírására van szükség, hogy érvénybe lépjen a megállapodás. Az aláírási ceremóniát ünnepélyes keretek között Moszkvában tartják.

Az egyezmény büntetendővé tenné a hamis gyógyszerek ésorvostechnikai eszközök gyártását és forgalomba hozatalát, csakúgy, mint a valótlan információk szerepeltetését a különböző egészségügybenhasználatos eszközök és készítmények csomagolásán. Amegállapodás „keretrendszert biztosít az együttműködéshez számosadminisztratív szektorban, és megelőző intézkedésekkel segíti a magán-és közszférát, az áldozatokat és tanúkat” – írja a New Europe Online.

Kristian Bartholin hangot adott meggyőződésének, miszerint az egyezmény fontos kezdő lépésnek tekinthető. A jelenlegi joganyag csak a szellemi tulajdonjog védelméből indul ki, és ez annyit ér, mint ha „a bűnözők kezére csapnának”. Bár az új megállapodás sem tér ki a konkrét büntetési tételekre, legalább a hamisítók kiadatását lehetővé teszi a részes államok között.

Bár az Európa Tanács tagállamainak többségébenszigorú előírások vannak érvényben, a mostani megállapodás előnye, hogyazt a szervezetben nem tagországok is aláírhatják. Bartholini szerint Európában különösen a Balkán számít problémás területnek, és természetesen a fejlődő országok patikáiban sokszor nyíltan árult hamisítványok is óriási gondot okoznak.

– Mint minden nemzetközi büntetőjogi keretrendszer, ez is csak akkorműködhet hatékonyan, ha a részes államok együttműködnek. A problémát nem lehet egyedül Európában megoldani, ezért a világ minden állama számára biztosítani kell a lehetőségét, hogy csatlakozzon a Medicrime Egyezményhez – zárta gondolatait a szakértő.