Októbertől 908 gyógyszer ára csökken!

Minden gyógyszertárba naponta többször szállítanak a nagykereskedők, így ellátási probléma biztosan nem lesz a következő időszakban agyógyszerek árcsökkenése miatt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleménye szerint.

A gyógyszerárlicit eredményeként október 1-jével 908 készítmény ára csökken átlagosan 25 százalékkal.

Július 27-ével jogszabályváltozások módosították a gyógyszergyártói árlicit szabályait. Az OEP szerint az új rendszer jelentősen fokozta a piaci versenyt,nagyobb lehetőséget biztosítva az olcsóbb termékeknek. Az eredményekértékelése alapján úgy fogalmaztak: “az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, csökkentve ezáltal a lakosság, valamint a gyógyszerkassza kiadásait”.

458 termékre nyújtottak be átlagosan 25 százalékos árcsökkentést agyógyszergyártók. Ennek eredményeképpen egyes vérnyomáscsökkentőkértvagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekért a betegeknek dobozonként akár ezer forinttal iskevesebbet kell majd fizetniük, mint korábban – hangsúlyozták.

Fontos, hogy a betegek orvosukkal vagy gyógyszerészükkel konzultálva tekintsék át gyógyszereiket, és éljenek azzal a lehetőséggel, hogy október elsejétől az azonoshatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású,úgynevezett preferált gyógyszereket szedjék – emelte ki az OEP,hozzátéve: ebben segítséget nyújt az OEP honlapján találhatógyógyszerkereső is.

Az OEP július végén számolt be, hogy életbe lépett a “generikus”, vagyis az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutását módosítószabályozás. A biztosító szerint ezáltal az emberek sokat spórolhatnak, ha az azonos hatóanyagú készítmények közül a legkedvezőbb árú éstámogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket kérik.

Mint kifejtették, amikor egy készítmény szabadalmi védettsége lejár, egyenértékű és helyettesíthető készítmények léphetnek a piacra. Az újszabályozás elősegíti, hogy az érintett gyártók jelentősebb mértékűárcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosítási pénztárhoz.Ezáltal az új készítmények a korábbihoz képest átlagosan tízszázalékkal alacsonyabb áron kerülhetnek be a támogatási rendszerbe,ezzel együtt pedig a lakossági térítési díjak is csökkennek majd.

A legolcsóbb gyógyszerek a közgyógyellátásban is elérhetők lesznek, ezek az adott hatóanyagra jellemző maximális társadalombiztosításitámogatást megkapják. Azokhoz a gyógyszerekhez viszont, amelyek areferencia-gyógyszer áránál öt százalékkal drágábbak, tizenötszázalékkal alacsonyabb összegű támogatást ad az OEP.