Októbertől hétszáz gyógyszerért kell többet fizetni

Az általános orvosok által felírható szerek közül mindössze 430termék lesz olcsóbb, míg hétszázért biztosan többet kell fizetni október elseje után, mint korábban – írja elemzésében a Népszabadság hétfőiszáma.

A változások miatt már a korábban felírt receptek kiváltása előtt isérdemes tájékozódni az árakról. Drasztikus változásra számíthatnak asúlyos betegek, mert az eddig 300 forintos dobozdíjért elérhető mintegy1400 készítményből körülbelül 580-ért már jóval többet kell fizetniük300 forintnál. A lap extrém példaként említi a prosztatadaganat egyikgyógyszerét, amelynek a dobozáért egy hét múlva háromszáz helyett mártöbb mint 128 ezer forintot kérhetnek a patikában.

A közgyógyellátottaknak szűkül a térítésmentesen kérhető szerekpalettája. Az eddigi 5501 készítmény helyett a jövőben alig 800-bólválaszt számukra az orvos terápiát. A közgyógyellátás keretébengyógyulók szigorúbb szabályokra számíthatnak, és csak azokat akészítményeket kaphatják meg, amelyek az úgynevezett preferált ársávbatartoznak, vagyis az egyes betegségekre ható terápiák legolcsóbbkészítményeinek az árához szabják a támogatás mértékét.

A gyártóknak az egyes gyógyszerekre úgy kellett benyújtaniuk az újárakat, hogy nem ismerték a konkurensek tétjeit. Az egészségbiztosítóáltal most először alkalmazott módszer, a vaklicit – a kormány szándékai szerint – segítheti a Széll Kálmán-terv megvalósítását, amely akövetkező két évben a jelenlegi háromszázmilliárdos gyógyszerbüdzsét 180 milliárd forintra csökkentené.