Olcsóbb lesz a 2in1 orvosság

Az Egészségbiztosítási Alap (EA) felhasználásának hatékonyabbá tétele nem halogatható, ugyanis a mindössze 3,844 millió járulékfizetővelszemben 9,682 millióan veszik igénybe a biztosító gyógyszertámogatását.Évente átlagosan 91 ezer forintot költ gyógyszerre egy magyar, az összeg kétharmadát az egészségpénztár állja úgy, hogy az EA felét a központiköltségvetés adóból pótolja.

Ezért is döntött úgy a kormány, hogy a SzéllKálmán-terv három éve alatt 130 milliárdos megtakarítást kell elérni azegészségbiztosítónál, mérsékelni kell az alap hiányát. Ennek érdekében a gyógyszercégek 12 százalékos különadójának 8 százalékkal való emeléseés az orvoslátogatói díjak megduplázása (évi 10 millió forintra emelése) mellett hozzányúlnak az évek óta változatlan támogatási rendszerhez, acégektől befolyt bevételek mellett mérséklik a gyógyszerkiadásokat.

Már az idén 26,3 milliárdos megtakarításra van szükség ahhoz, hogy az EA idei 15 milliárd forintos tartalékát megkaphassák a súlyosaneladósodott kórházak, a Stratégiai Szövetség a Magyar KórházakértEgyesület elnöke, Csiba Gábor szerint 35-40 milliárd forintra rúg alejárt számlák összege, a beszállítók tartják el az intézményeket. Abiztosító számára előírt szigorúbb gazdálkodás szerint jövőre további 83 milliárdot kell megspórolnia. Ennek érdekében szeptember végéigrészletes intézkedési tervet készít az OEP.

Érvényesítenék a más fogyasztási termékeknél alkalmazott kettő az egyben árstruktúrát. Ugyanis amíg ezekhez a termékekhez általában olcsóbbanjutnak a fogyasztók, gyógyszerfronton fordított a helyzet. Ha kéthatóanyagot egybecsomagolva vásárol meg a beteg, lényegesen többet kellfizetnie érte és több a hozzáadott tb-támogatás mértéke is, minthakülön-külön vette volna meg azt. Pedig esetenként ezek a kombináltkészítmények csupán egy dobozba csomagolt két különbözőhatóanyag-tartalmú szerek. Ez az anomália a biztosító szerint leginkább a magas vérnyomás és a csontritkulás kezelésére szolgáló készítményeknéltapasztalható.