Online űrlapon jelenthetjük a gyógyszerek nem várt mellékhatásait

Az intézet szóvivője kiemelte, hogy a mellékhatás-jelentésnek pontosnak és részletesnek kell lennie,  ugyanis csak a jó minőségű adatokat lehet kiértékelni; ennek ismeretében vizsgálható a gyógyszer és a feltételezett mellékhatás között fennálló ok-okozati összefüggés.

A GYEMSZI-OGYI honlapján a mellékhatás-bejelentésről és a jelentések értékelésének folyamatáról is részletes tájékoztató olvasható. Az intézet elsősorban a nem várt mellékhatások bejelentésére kíváncsi; azokra, amik nem szerepelnek a gyógyszer alkalmazási előírásában és betegtájékoztatójában, tehát új információval szolgálnak az adott gyógyszer lehetséges kockázatairól. Az intézet szerint ha a már felsorolt mellékhatás intenzitása vagy jellege eltér a kísérőiratokban részletezettől, például súlyosabb lefolyású vagy eltérő kimenetelű, abban az esetben is nem vártnak számít, tehát érdemes jelenteni róla.

Minél pontosabb, részletesebb és szakszerűbben megfogalmazott a mellékhatás-bejelentés, annál jobb minőségű adatokat szolgáltat a gyanúsított gyógyszer és a feltételezett mellékhatás közötti ok-okozati összefüggés értékeléséhez. Ezért az intézet a betegeket, a hozzátartozókat, gondozókat arra kéri, hogy ha gyógyszer-mellékhatást tapasztalnak lehetőleg keressék fel a kezelőorvosukat vagy a gyógyszerészüket és kérjenek segítséget a pontos jelentéshez. A tájékoztató szerint az is hasznos, ha leletet vagy zárójelentést csatolnak a bejelentéshez.