Orbán kiigazítása újabb egészségügyi adóemelést hozhat

A javaslatcsomagot a kabinet a napokban a parlament elé terjeszti –tudta meg a hvg.hu a kormány kihelyezett soproni üléséről. Amegkérdezett kormányzati források nem árulták el, milyen jogtechnikaiformában fogják átírni a büdzsét, de hétfőn a Fidesz egyik neveelhallgatását kérő vezető politikusa azt mondta, zárószavazás előttimódosító javaslatot fognak benyújtani. Igaz, ezt egy kormányzatiforrásásunk “nem túl elegáns” megoldásnak minősítette, szintén méghétfőn. Az is igaz, hogy a gyorsan fogyó idő nem kedvez az elegánsmegoldásoknak.

A költségvetés módosításáról teljes hírzárlat van, és szokatlan módon az előzetes tervek szerint nem ma, hanem csütörtökön tart sajtótájékoztatót Matolcsy György a döntésekről. Úgy tudjuk, ezenis csak a növekedés várható mértékét árulja el a miniszter, és azt, hogy milyen euróárfolyammal számol a kormány.

A tartalékra mennek

Egy kormányzati forrás hangsúlyozta, hogy „a költségvetésitartalékból az alapfeladat megoldható”. Az „alapfeladatot” nemkonkretizálta, de ez valószínűleg a tervezettnél alacsonyabb 2012-esnövekedés és a gyengébb forintárfolyam miatt szükségessé váltkiigazítás. Egy másik informátorunk azt mondta, a 300 milliárd forintostartalékról van szó, amit 2012-ben „az utolsó percig” őrizni akar akormány. A kiigazítás egyik része lényegében azt jelenti majd, a 450milliárd forintos tartalékból a 200 milliárd forintos zárolásmellett további 100 milliárdot már a költségvetés elfogadásakor zárolnak.

Csak egészség legyen

A hvg.hu korábbi értesülését, hogy a tartalék további emelését isfontolóra vették, egyik kormányzati forrás sem cáfolta, mint ahogyan azt az információnkat sem, hogy körülbelül 100-150 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Bevételnövelő intézkedések biztosan lesznek -tudtuk meg. Csak olyanadóemelések jöhetnek szóba, amelyek az egészséggel kapcsolatosak. Így -mint többen megerősítették – fontolóra vette a kormány a jövedéki adó további emelését.