Orbán kormányátalakítási szándéka "benne van a levegőben"

A Népszabadság szerint környezetéből személyesen szóltak aminiszterelnöknek, és óvták attól, „nehogy túlfárassza a nagy tudású professzorta poszton”.

Ha Réthelyi Miklós – aki a SOTE rektora volt a 90-es években –visszatérne az egyetemi katedrához, Orbán Viktor első számúfavoritja Lázár János frakcióvezető. Lázár operatívszemélyisége, gyors feladatmegoldó képessége és hódmezővásárhelyi polgármesteritapasztalata okán is „olyan, mint egy jolly joker”. Ez azonban komoly dilemmátokoz a miniszterelnök számára, maradjon-e frakcióvezető a parlamenti lázas, napikoordinációt, de improvizációkat is kikényszerítő törvényalkotási feladatokmiatt, vagy vegye kézbe a humáncsúcstárcát. A legújabb „provizórikus”forgatókönyv szerint azonban azt hallani, hogy Lázár személyével kapcsolatosanfelvetődött a jelenleg Navracsics Tibor által irányított Közigazgatásiés Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetése is – mondta a lapnak a hét elejénegy, a miniszterelnökhöz közel álló forrás, hozzátéve: ez a személyi változás akormányzati struktúra átalakításával is járna.

A miniszterelnök gondolkodik arról, hogy különválassza aközigazgatási tárcát, és legyen külön igazságügyi minisztérium. ÍgyNavracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek és Lázár Jánosnak is lenneminiszteri stalluma”. Ez esetben Balog Zoltán társadalmifelzárkóztatásért felelős államtitkár ülne Réthelyi Miklós Nefmibársonyszékébe.