Orbánék döntöttek: rendkívüli megszorítás jön

Orbán Viktor máris a költségvetés kiigazítására utasította Matolcsy Györgyöt – derül ki a legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A nemzetgazdasági miniszternek a többi miniszterrel együtt kellkitalálnia, hogyan csökkentsék tovább a tárcák és a többi államiintézmény kiadásait.

 

Szorítanak a présen


Tovább szorít a kormány a gyógyszerkasszán is: Réthelyi Miklósnemzetierőforrás-miniszternek február végéig kell kidolgoznia MatolcsyGyörggyel egy javaslatot az idei és a jövő évi gyógyszertámogatások további csökkentésére. Pedig a 2012-es költségvetésben a Széll Kálmán-tervnek megfelelően már 83 milliárd forinttal csökkent a gyógyszerkassza a 2010-es előirányzathoz képest. Jövőre már az eredeti tervek szerintis 120 milliárd forinttal lenne kevesebb a gyógyszertámogatás, ami a2010-esnek a harmada.

 

Németh Lászlónénak Matolcsy Györggyel és Pintér Sándorral közösenszintén február végéig kell megterveznie a BKV 2013-as támogatásánakcsökkentését. A fejlesztési miniszternek emellett március közepéigjavaslatot kell letennie a kormány asztalára az elektronikus útdíj 2013. július 1-jei bevezetéséről.A Széll Kálmán-terv eredeti határideje2013. január elseje volt.

Fotó: MTI / Kollányi Péter

Varga az új „pénzügyminiszter”


A kormány ezen felül beszerzési tilalmat rendel el a bútor-, autó-,informatikaieszköz- és telefonbeszerzésekre. A tilalom nem vonatkozik az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra, a NATO-programokra,illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs intézményiberuházásaira. A büdzsében ezen a soron egyébként 14,5 milliárd forintkiadás szerepel.

 

A beszerzési tilalmat fel lehet oldani, de csak rendkívül indokolt,egyedi esetekben. A tárcavezetők kiadási kérelmeiről Varga Mihály, aMiniszterelnökséget vezető államtitkár dönt a Magyar Államkincstár (MÁK) vezetőjének véleménye alapján. Ilyen feladatot általában azállamháztartásért felelős miniszternek osztanak, aki ez esetben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lenne.

 

Matolcsynak az írnok szerepe jut: a kormány ugyanis arra utasítja,hogy Vargával és a MÁK-elnökkel negyedévente készítsen jelentést akérelmekről és az engedélyekről.

 

Az újkeletű megszorításoknak köze lehet ahhoz, hogy a túlzottdeficit-eljárást új szakaszba léptette az Európai Bizottság, és az európai biztosok szerdán arról dönthetnek, hogy javasolják-ea kohéziós alapokhoz való hozzáférésnek a felfüggesztését 2013. január elsejétől.

 

Forrás: hvg.hu