Országszerte romlott a levegő

Nyíregyházán vasárnap óta szmogriadó van, de aszmog miatt tájékoztatási riasztás lépett érvénybe a napokban többnagyvárosban is: Debrecenben, Várpalotán, Miskolcon, Győrben, Pécsett és Budapesten. Ezeken a területeken köbméterenként 75 és 100 mikrogrammközötti értékeket mértek.

Önkéntes korlátozó intézkedésekre kérte a fővárosiakat Tarlós István főpolgármester. Azt javasolta, ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hat-szögletűkörnyezetvédelmi plakettel ellátott kocsikat; mérsékeljék, lehetőségszerint szüneteltessék az egyéni autózást, inkább a közösségiközlekedést részesítsék előnyben.

Páldy Anna, az OrszágosKörnyezet-egészségügyi Intézet megbízott főigazgató főorvoshelyetteseszerint a szmog jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegekegészségi állapotát. Náluk az általános panaszok erőteljesebbenjelentkezhetnek, a köhögés és a fulladás gyakoribbá válhat. Az apróbbszemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja avéralvadás folyamatát, ezzel megemelve a szív- és érrendszeri betegekkörében az embólia és az infarktus kockázatát.

A krónikus betegeken kívül a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak az idősek és a kisgyermekek is, azonban a riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait.