Orvos-abszurd: özönlenek ide a hallgatók, menekülnek a tanárok

Közel hétszeres a túljelentkezés a pécsi német nyelvű képzésre azorvoskaron, azonban egyre kevesebb az oktató, akik taníthatnák őket – írja a bama.hu.

A Pécsi Tudományegyetemen belül az Általános Orvostudományi Karontanul a legtöbb a külföldi diák – ám a jelentkezések számát ismerve mégez is emelkedhetne.

– A kétszázhúsz német helyre közel ezerötszázan próbálnak bejutni –tudta meg a megyei hírportál dr. Miseta Attilától, a kar dékánjától. –Ennek egyebek mellett az az oka, hogy július elsejével életbe lépett ahadkötelezettség eltörléséről szóló törvény Németországban, és ígyrengeteg fiatal próbál gyorsan valami helyet találni magának.

Ez a „hely” lehetne a pécsi orvosképzés is, ám úgy fest, a kar egyelőre nem tud újabb hallgatókat felvenni.

– Az orvoselvándorlás napi szinten érezteti hatását: egyre kevesebbaz oktatónk – mondta el Miseta Attila. – Azok a tanárok, akik jólbeszélnek egy nyelvet, könnyebben találnak munkát külföldön. Alegfrissebb adataink szerint az orvos-hallgató arány jelenleg csaknemháromszor rosszabb, mint volt nyolc évvel ezelőtt. Ilyen körülményekközött pedig nem vállalhatunk be jelentős létszámbővítést, hiszen ezek a diákok nagyon komoly pénzeket fizetnek azért, hogy itt tanulhassanak,így nyilván el is várják a minőségi oktatást.