Orvosok felmondása: operatív testület próbálna megoldást keresni

Az államtitkárság az országos tiszti főorvostól tájékoztatást kértarról, hogy az egészségügyi dolgozók felmondóleveles, illetve azönkéntes túlmunkát visszautasító nyilatkozatai miatt várható-e az ország bármely pontján ellátási zavar. Az adatok beérkezése után dönt azállamtitkárság a további lépésekről – közölték.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága készen áll további egyeztetések folytatására – hangsúlyozták.

Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke december közepén sajtótájékoztatóján azt mondta: a felmondólevelek száma december elején a 2500-at is meghaladta. Kiemelte: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségűfelmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvosellátottságát.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden az MTI-hez is eljuttatta OrbánViktor miniszterelnöknek címzett levelét, amelyben a kormányfő személyes beavatkozását kérték az ágazatban kialakult szakemberkrízismegoldásához.

A rezidensek szerint elérkezett a “sorsdöntő pillanat”, amikor ki fog derülni, hogy fontosak-e a kormányzat számára. Most Orbán Viktortól azt várják: “mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket”.

Szócska Miklós államtitkár korábban a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta: ebben a gazdasági helyzetben nincs olyan ember, aki felelősen meg tudná ígérni a béremelést.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki a Veszprém megyei kórház főigazgatója is egyben, azt nyilatkozta múlt héten: ha tényleg feláll háromezer orvos, akár az egészségügyi törvénybenelőírt katasztrófa-egészségügyi ellátásra is redukálódhat a hazaiellátás.