Orvosok – Nem tetszik a havi százezer, ha biankó szerződés kell hozzá

Másodszor is nekiugrik az egészségügyi államtitkárság, hogy havi 100ezer forint ösztöndíjjal szakképzésbe csalogassa és itthon tartsa a most államvizsgázott medikusokat. Hamarosan új pályázatot ír ki azegészségügyért felelős államtitkárság az orvos és kórházi gyógyszerészrezidensképzésbe belépő, az idén diplomázott fiataloknak.


Ugyanis a korábban kiírt pályázatra a várthatszáz medikus és húsz gyógyszerész hallgató közül a tegnapi határidőig mindössze 99 szakorvos- és 11 gyógyszerészjelölt nyújtotta bepályázatát. Az államtitkárság az ösztöndíjprogramot kiterjeszti azokszámára is, akik már korábban léptek be a képzésbe, s még legalább három évük van hátra.

A pályázati kiírás szerint a rezidensnek szegődők az alapbé-rükönfelül havi nettó százezer forintos támogatást kapnak a képzési időszaköt éve alatt, és évente egyszeri bruttó 127 ezer forint költségtérítésre is jogosultak. Ám ennek fejében tíz évig a hazai egészségügyben kellmaradniuk, és feltétel az is, hogy nem fogadhatnak el hálapénzt. Az idén nyolcszáz medikus végzett a hazai négy egyetemen.

„Biankó szerződést kellene aláírniuk, ami alapján öt évigbiztosítanák ugyan a havi 100 ezer forintos többletpénzt a számukra, ám a második öt évre semmiféle garancia nincs – kommentálta az ösztöndíjfogadtatását a Világgazdaságnak Papp Magor a Magyar Rezidens Szövetségelnöke. – Az sem szimpatikus, hogy a pályázatot csak hatszázhúsz fiatalkaphatja, s visszatetsző, hogy egy maroknyi orvoscsoport jövedelme nőneátmenetileg, miközben 28 ezer orvos van nehéz helyzetben” – tette hozzá.

A miskolci megyei kórházban 25 rezidensi állás van, szinte mindenorvosszakmai területen szeretnének utánpótlást képezni. Egyelőre vanjelentkező, ám mint azt Csiba Gábor főigazgató lapunknak elmondta: atényleges létszám akkor lesz biztos, ha a kórház a fiatalokkal aláírja a munkaszerződést. A főigazgató, aki egyben a Stratégiai Szövetség aMagyar Kórházakért Egyesület elnöke, úgy véli: az ösztöndíj lehetőségejó annak, aki kapja, de megalázó annak az oktatónak, akinek kevesebb ahavi fizetése, mint a rábízott fiatalnak lesz.

Nem szerencsés az sem, hogy nem részesülhet benne valamennyi most végzőmedikus. Az elnök lát megoldást, úgy véli: ha valóban államosítják ajelenleg önkormányzati tulajdonú kórházakat, egyhavi, azegészségpénztártól kapott 40-44 milliárd forint összegű működési költség szabadulhat föl az ágazatban. Mivel a tulajdonos önkormányzatok forráshíján jelenleg nem tudnak eleget tenni beruházási, fejlesztési,karbantartási feladataiknak, a kórházak ebből a pénzből oldják megazokat. Ám ha az állam átveszi a kórházakat, ezekre a feladatokra uniósforrásokat lehet igényelni, így a működési pénzt a kórház dologi ésbérkiadásokra fordíthatja. A kórházi költségeknek átlagosan 60 százaléka bér, így jelentős jövedelememelésre kerülhet sor – mondta Csiba Gábor.