Összeomlik a patikahálózat?

A gyógyszertámogatás csökkenésének hatása a jelek szerint masszívanérvényesül a kiskereskedelemben. Idén akár 100-nál több patikátműködtető vállalkozás ellen indulhat felszámolási eljárás, hafolytatódik az elmúlt két hónapban kialakult trend, ami a piacon működőtársaságok 5 százalékának eltűnését jelentené. Februárban 9 cég ellenindult felszámolás, ennyi eljárás nem volt az elmúlt öt évben haviszinten a területen – írja a Gazdaság.hu.

 

A februárban bedőlt patikaüzemeltetők közül a legnagyobb a budapestiGyógyszerpont Kft., amely 2009-ben 770 millió forint feletti árbevételtprodukált, miközben vesztesége csaknem elérte a 90 millió forintot.Szintén ebben a hónapban indult felszámolási eljárás a belvárosi MarsalPatika Kft. és a makói Marospharma Kft. ellen, mindkét társaság többszázmilliós forgalom mellett termelt veszteséget.

 

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének korábbinyilatkozata szerint a gyógyszertárak negyede már most is veszteségesenműködik, a körbetartozás mértéke pedig meghaladja az ágazat évesárrésbevételének háromnegyedét. Hankó szerint a gyógyszertámogatáscsökkenése miatt az elmúlt négy évben megszűnt cégek fele tavaly zártbe, ha ez a trend folytatódik, veszélybe kerül a lakosságigyógyszerellátás.

 

Tavaly 50 gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó társaság ellenindult felszámolás, ami a teljes piac 2 százalékát jelenti. Összesen2248 társaság működött tavaly e területen, 122 ellen indult végrehajtásaz év során. Új cégeket is alapítottak, szám szerint 46-ot, de ez nemtudta ellensúlyozni a kivonulókat. Jelenleg valamivel több mint 2400vállalkozás tevékenykedik a piacon, ezek összesen 14 200 embernekbiztosítanak munkát.

 

Forrás: hvg.hu