Ötezer forintnál drágább orvosságoknál a patikai árrés 850 forint

A Világgazdaság úgy tudja, akár már júliustól hatályba léphet az újszabályozás, amely milliárdokkal rendezi át a gyógyszer-kis- és-nagykereskedők árrésbevételeit. Mert bár mind agyógyszer-nagykereskedők, mind a patikák megszenvedik a tb-támogatottorvosságok árának a Széll Kálmán-terv nyomán bekövetkezett csökkenését, a patikák jövedelmezőségének biztosítására a kormány az utóbbiaknaklátszik kedvezni – írja a Világgazdaság – online.

A gyógyszertárak árrésbevételei az év első négy hónapjában átlagosan10, a támogatott gyógyszerkörben 15%-kal estek vissza a tavalyi évhasonló időszakához képest.

A közfinanszírozott orvosságok értékesítéséből tavaly 51 milliárdforintot realizáltak a gyógyszertárak, vagyis az árréskiesés évesszinten 7–7,5 milliárd forinttal rövidíti meg agyógyszer-kiskereskedőket – közölte a lappal a Magyar GyógyszerészKamara elnöke. Ehhez képest 2,7 milliárd forinttal ösztönzi a kormány apatikusokat az olcsóbb medicinák promotálására – fűzte hozzá Hankó Zoltán.

A gyógyszer-nagykereskedelmi cégek árrésbevételei megközelítőlegugyanúgy csökkentek, mint a patikákéi – tudta meg a lap a Hungaropharmavezérigazgatójától. Feller Antal ezt értékben 3milliárd forintra becsüli, amihez éves szinten még ugyanennyiveszteséggel kell számolni, ha – ahogyan tervezik – a nagykereskedelmiárrés 10%-át átcsoportosítják a patikákhoz. Jelenleg a gyógyszerekátlagos nagykereskedelmi árrése 6%, a kiskereskedelmi 14 %. Az ötezerforintnál drágább orvosságok esetében a patikai árrés 850 forint még azegymillió forintos készítményeknél is, miközben a nagykereskedelmi árrés ezeknél öt százalék. Hogy a drága készítményeknél magasabb árrésseldolgozhassanak a gyógyszertárak, a nagykereskedelmi árrést csökkentenékmintegy 10%-kal.

Ha tovább csökkentik bevételeiket, a gyógyszer-nagykereskedők meg isszüntethetik a patikáknak adott kedvezményeket. Éves szinten azengedmény 10 milliárd forint, ami több a gyógyszer-kiskereskedelmiszektor 2010-es 7,5 milliárd forintos eredményénél – hangsúlyozta Feller Antal, aki úgy vélekedett, szándék kérdése, hogy a gyógyszerészkamaraés a kormány más forrást is találjon a patikáknak. A gyógyszerkassza ezévi 83 milliárd forintos megtakarításának például alig néhány százalékakellene csak ehhez.