Ötvenmilliárdos korrekció?

Mint arról a Népszabadság beszámolt, az egészségügyi kormányzat már november végén jelezte a gyártói szövetségeknek: várhatóan kiegészítik a jövő évi költségvetési tervekben lévő 158 mil­liárd forintos, gyógyszerár-támogatásokra költhető összeget.

Ha ez megtörténik, akkor elvben tízmilliárd forint híján csaknem annyi lesz jövőre is a költségvetésben, mint amennyi az idén, amikor 219 milliárd forint volt e célra. Bár ezt az összeget is „megfejelték” további 72 milliárdos extra adó befizetésével a gyártók, ezzel együtt sem bizonyult elégnek az év végéig a pénz. A kormány alig három hete ugyanis további 30 milliárd forintot csoportosított át az orvosságok támogatására.

Információink szerint jövőre a gyártói befizetések sem apadnának jelentősen, de úgy tudjuk, a gyógyszercégeknek a kormány nyitna egy kiskaput. Lehetővé tennék ugyanis, hogy az extra adóból befizetés előtt levonják a kutatásra és fejlesztésre elköltött össze­get.

A kassza kiegészítése mellett szó van arról is, hogy újabb megszorítócsomaggal mérsékelnék a nagyon sok közpénzbe kerülő készítmények támogatását.

A súlyos betegségek gyógyszereinek támogatására évente százmilliárd forintot költ az egészségbiztosító. E körben várhatóan nehezebben – több orvosi vizsgálattal és csak bizonyos terápiás lépcsők után – juthatnak majd a betegek egyes, nagyon drága pszichiátriai, reumatológiai, onkoló­giai készítményekhez.