Pálffy: az egészségügy tűrje el, hogy kevesebből gazdálkodik majd

Jelentős többletforrások maradhatnak az országban, ha az államadósságotaz Alkotmányban előírt szintre tudják csökkenteni, mondta Pálffy Istvánaz ATV Start című műsorában. A KDNP-s képviselő szerint ugyanis amagyarok még többet is termelnek, mint amire szükség van, ám ezt atöbbletet egyelőre a hitelek törlesztésére kénytelen fordítani az állam.

Pálffy szerint a 2012-re kitűzött 3 százalékos államháztartási hiány nem lesztartható, ezért a szeptemberben elfogadandó 250 milliárdos kiigazítócsomagban egy olyan arányt kell találni a kiadási és a bevételi oldalon, ami ezt a problémát ellensúlyozza. A bürokrácia csökkentése, illetve az állami szervek költségvetése esetében egyébként Pálffy szerint amegszorítás kifejezés mindenképp megállja a helyét, az állami szerveknél ugyanis ezekre szükség van, még akkor is, ha így kevesebbel járulnakhozzá a gdp-hez.

Vannak persze olyan területek, melyek azátcsoportosítás során prioritást élveznek, és vannak olyanok, amelyeknek jelen pillanatban jobban kell tűrniük, hogy kevesebből gazdálkodni –magyarázta a KDNP-s honatya, aki szerint például az egészségügy is egyilyen terület. Ahol egyébként szerinte jelentős források vannak, csakeddig a gyógyszerlobbik és a beszállítók fejték az egészségügyiintézményeket. Ezt kell megszüntetni, például egy központi beszerzésselel lehet érni, hogy ne lehessen a kórházakat kijátszani, ne lehessen abeszállítóknak kartelezni, és persze fel kell emelni az árakat. Ígypedig Pálffy szerint ott marad a forrás az egészségügyben, vagyis leszpénz az orvosok és az ápolók fizetésére is.

Ami az oktatásiállamtitkárság törvénytervezetét illeti, Pállfy szerint a pedagógusokegy korai állapotában lévő koncepció ellen tiltakoznak, csak ahogy azlenni szokott, a sajtó egyből ráugrott a kiszivárgott információkra. Azoktatási törvénytervezethez egyébként mindenki hozzáfűzheti azelképzelését, egyetlen dolgot nem illik: azonnal a parlament elészaladni tüntetni. „Majd tehát, ha a koncepció a megfelelő állapotában a nyilvánosságra kerül, akkor lehet róla véleményt mondani, de nem kellazonnal a plafonon lenni”, intette nyugalomra a tiltakozókat Pálffy.

A diplomások és az érettségizettek számát pedig azért kell redukálni aKDNP-s képviselő szerint, mert már a nyugati országok sem tudnak ilyenmértékben diplomás embereket foglalkoztatni olyan gazdaságikörnyezetben, ahol nincs erre szükség. „Most egy olyan termelőversenyben kell felvenni a harcot, ahol más képzettségekre, másszakmákra van szükség”, magyarázta Pálffy, aki szerint ha bizonyosterületeken a diploma értéktelenebbé válik, akkor az elit családok sem a diploma felé terelik majd a gyerekeket.