Pangea akció: minden interneten vásárolt gyógyszer hamis vagy illegális volt

Az akció idején Magyarországon aNemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói csaknem 200 illegálisanműködő magyar nyelvű weboldalt azonosítottak, majd próbavásárlásokat végeztek.Ezek a weboldalak – amelyek hamis és illegális készítményeket árulnak -folyamatosan megtévesztik a vásárlóikat, eredeti, mellékhatások nélküli gyógyszerként reklámozzák a készítményeket,csere- és pénz-visszafizetési garanciát vállalva – áll a NAV MTI-hezeljuttatott szerdai közleményében.

A dokumentum szerint a vizsgáltkészítmények között találhatók férfiaknak szánt illegális és hamis potencianövelő készítmények, azokkal alkalmazandó gyógyszerekés hamis fogyasztószerek.

A próbavásárlásokkal beszerzettkészítményeket a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- ésSzervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Országos Gyógyszerészeti Intézetének(OGYI) laboratóriumában vizsgálták be. Egyértelműen kiderült, hogy mindenkészítmény hamis vagy illegális volt.

A hamis készítmények esetében azösszetétel, a csomagolás, a tablettákkinézetetért el az eredeti gyógyszerekétől. Az illegális szereknek hatóanyaguk miattnincs forgalomba hozatali engedélyük Magyarországon, ezért törvényellenes azértékesítésük.

A készítményekhez minden esetbencsak idegen nyelvű tájékoztatót csatoltak, de Magyarországon gyógyszerkizárólag magyar nyelvű betegtájékoztató kíséretében forgalmazható.

Forrás: Webbeteg.hu/MTI