Papp Magor: közeleg itthon az orvosi felmondások "aktiválása"

A szomszédos országban most “élesednek be” a felmondások, és azegészségügyi válság miatt szükségállapot  bevezetése fenyegetSzlovákiában – emlékeztetett. A felmondások “aktiválása” itthon isközelít, bő egy hónappal az akció vége előtt az egészségügyi dolgozókegyre elkeseredettebbek, teljes kórházi részlegek csatlakoznak – tettehozzá.

“Meg kellett húzzuk a határt, amennyinél egy orvos nem kereshetkevesebbet. A kollégák nem fogják felvállalni, hogy 2012. januárelsejétől is kevesebbet keressenek, mint Magyarországon egy utcaseprő,vagy egy krumplisütő” – fogalmazott.

Papp Magor közlése szerint valamennyi tárgyaláson jelezték: tisztában vannak az ország gazdasági helyzetével. Mint mondta: nincsenek irreális elvárásaik. Ha az ágazat vezetése végre bemutatná az egészségügyidolgozók életpályamodelljét, és annak első lépése január elsejéveléletbe is lépne, akkor az képes lenne csökkenteni az orvosokelvándorlását – tette hozzá.

A szövetség elnöke szerint, ha elsőként a legnehezebb helyzetbenlévő, vagyis a közalkalmazotti bérért dolgozókon segítenek, “az alkalmas lehet a tűzoltásra”. Ezzel együtt viszont láthatóvá kell tenni akövetkező lépcsőket is, a 28 ezres orvostársadalom számára kellbiztosítani egy elfogadható bérszínvonalat – emelte ki Papp Magor,megjegyezve: “nem luxusautóért, hanem a megélhetésért harcolnak”.

Eközben a rezidensszövetség elnöke szerint Szócska Miklósegészségügyi államtitkár több mint két hónapja nem egyeztetett velük,nem is próbálja megoldani a helyzetet.

Szlovákiában az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberbenkörülbelül kétezer kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondásiidő november végén lejár, így orvoshiány miatt több kórház nem tudnáellátni feladatait.

Szombat este a szlovák kormány rendkívüli ülésén, Pozsonyban úgy döntöttek: egyelőre nem hirdetnek ki szükségállapotot az egészségügyben kialakultválság miatt. Iveta Radicová miniszterelnök közölte: a kabinet hétfőnújra rendkívüli ülést tart, hogy áttekintse a helyzetet.