Parlagfű: még mindig erős tünetei lehetnek az allergiásoknak

A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is eléri azt a szintet,amely az allergiásoknál erős tüneteket vált ki – hangsúlyozták. Azáltalános helyzettől eltérően Szombathely és Szeged környékén múlt héten emelkedett a pollenszám a levegőben, Békéscsaba környékén pedigtetőzött a parlagfű pollenszórása.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe szerintsötétbordó színű riasztás van érvényben Pécs, Szekszárd, Kecskemét ésBékéscsaba térségében. Az ország jelentős területén ugyan valamivelenyhébb a pollenszórás, de az még mindig a nagyon magas kategóriábatartozó, így az ország nagy részén bordó színű riasztás van érvényben.

Egyes területeken, például Gyöngyös és Nyíregyháza térségében márcsak másodfokú, azaz vörös riasztás van érvényben. Tatabánya és Egertérségében a levegő napi pollenszemtartalma köbméterenként már csakharminc és ötven között alakulhat, de mivel ez még mindig magasnakszámít, ezeken a területeken elsőfokú, piros riasztás van érvényben -olvasható a PPRR térképen.

A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az OrszágosKörnyezetegészségügyi Intézet honlapján (oki.antsz.hu) és az ÁNTSZweblapján, valamint a tisztiorvos Facebook oldalán. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: amagyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedigkifejezetten a parlagfűre érzékeny.