Patikák pusztító versenyzésben

Hiába kereste megszokott vérnyomáscsökkentőjét egy olvasónk néhánydeb-receni gyógyszertárban, végül azt javasolták, nézze meg vidékipatikákban. – Valószínűleg csak átmeneti hiányról van szó. Talánkifutott egy tétel és a nagykereskedőhöz még nem érkezett meg az újszállítmány. Ilyen eset sajnos, a jövőben várhatóan gyakrabban elő fogfordulni – vélekedik dr. Ujházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hajdú-Bihar Megyei elnöke a Hajdú-Bihari Naplóban.

 

– A gyógyszerellátás bonyolult rendszerében a patikák és a gyártókközött is éles verseny van, ez időnként előnyére válik a betegeknek. Agyógyszertárak átlagosan 13 százalékos árréssel dolgoznak, ami nagyonfeszessé teszi a költséggazdálkodást. Ma azok a patikák maradnak csaktalpon, melyeknek megfelelő forgalom mellett jó a készletgazdálkodása és vannak tartalékaik. Az összes patika egynegyede azonban márüzemgazdasági értelemben veszteséges, s van, amelyik már csakkészpénzért kap árut; ezért is léphet fel náluk időleges hiány.

 

A gyógyszerek támogatására szolgáló állami forrás évről évrekevesebb. Ugyanakkor a gyártók között folyó árverseny miatt agyógyszerek teljes ára folyamatosan csökken.

 

Az OEP minden hatóanyag esetében meghatároz egy árszintet, s amelykészítmény ettől drágább, arra nem fizet. Ennek hátulütője lehet, hogyegyes, támogatásukat elvesztett szerek kikerülnek a forgalomból. Az OEPezen sokat takarít meg, míg a beteg kevesebbet, esetenként ugyanannyitfizet a patikában. A patikáknak folyamatosan csökken az árrése, tehátmég kevesebb fedezet jut a működésre – foglalja össze az elnök.

 

Forrás: Hajdú Bihari Napló