Pécsről egyszerre negyven nővér ment külföldre

Elveszik, csökkentik a pótlékokat

A munka törvénykönyvének tervezett módosítása jelentősen csökkentheti az egészségügyi dolgozók fizetését, de az ágazat érdekvédői egyelőre várakoznak. Az egészségügyi dolgozók között óriási fölháborodást okoz a tervezett változtatás, mert negyedére csökkentenék az éjszakai, és megszüntetnék a délutániműszakpótlékot, valamint a szándékos és a gondatlan szakmai károkozásért a jövőben az egészségügyi dolgozókat terhelné a felelősség.

Ha ez a szabály életbe lépne, műhibaper esetén a kórház vagy annakbiztosítója átháríthatja a dolgozókra a több tízmilliós kártérítéseket.

Pécsről egyszerre 40 nővér távozott

Ha átalakítják a pótlékok rendszerét, az eddigieknél is több egészségügyi dolgozó hagyhatja el a pályát. A kórházak többségének már most is nehézséget okoz, hogy a nap 24órájában biztosítsák az ellátandó betegek mellé a megfelelő számúorvost, ápolónőt. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a pécsi egyetemiklinikákról a közelmúltban egyszerre negyven nővér távozott, egy fejvadászcég németországi munkahelyekre viszi őket. Az első három hónapban nyelvet tanulnak, de már ezalatt is 1700-1800 eurós fizetést és ingyenszállást kapnak. A próbaidő lejárta után nettó 2000 eurós bérre számíthatnak.Információink szerint az első csoportot ősszel egy hasonló nagyságúmásik csapat is követi. Ez „padlóra küldheti” a pécsi klinikákat, mertnéhány hónap alatt úgy vesztik el az ágy mellett dolgozó ápolónők tíz százalékát, hogy nincs utánpótlás.

Az ágazat érdekvédői egyelőre várakoznak. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a pótlékok elvesztése 30-40 százalékkal csökkenti az ápolók és szakdolgozók jövedelmét. Szerinte ezek a javaslatok azért is érthetetlenek, mert miközben azegészségügyért felelős államtitkár bérkiegészítéshez próbálja juttatniaz ágazat dolgozóit, egy másik kormányzati intézkedés havonta többtízezer forintot vesz el ugyanezen emberektől. Arra a kérdésre, hogymilyen eszközzel próbálják megvédeni a kamara tagjait, Balogh Zoltáncsak annyit mondott, augusztus végén testületi ülésen tárgyalnak alehetőségekről.

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi ÁgazatbanDolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta: közérdekű bejelentéssel Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul. Eddig ugyanis hiába kérték többször is a szaktárca vezetőit, hogyhívják össze az ágazati érdekegyeztető tanácsot, még csak választ semkaptak. Ezzel a minisztérium vezetői többszörös jogsértést követtek el,valamint súlyos hátrányt okoztak a munkavállalóknak. A további érdekvédő akcióról ez a szervezet is csak szeptemberi testületi ülésén dönt.