Pénzt osztanak az egészségügyiseknek

Az alap megtakarításaiból származó források egy részét a kormány azegészségügy három különböző területére forgatja vissza – közölte azállamtitkárság.

Összesen 3,5 milliárd forintos támogatásból plusz egyhavi juttatástkapnak a háziorvosok és házi gyermekorvosok. Egyrészt – mint kiemelték-  a Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyistruktúra-átalakítással az egészségügyi államtitkárság arra törekszik,hogy 2012-ben a háziorvosok és házi gyermekorvosok szintjén is minélhatékonyabb legyen a betegút-szervezés, másrészt az államtitkárságelengedhetetlennek tartja, hogy “az igen nagy migrációnak kitett”háziorvosi, házi gyermekorvosi körben is támogassák a munkaerő itthontartását.

A kormányzat ezen felül félmilliárd forintot fordít az átmenetigyógyszerellátási zavar kezelésére, a kórházak onkológiaiteljesítményének figyelembe vételével. Azt írták, a nemzetközigyógyszergyártási nehézségek miatt egyes gyógyszerek esetében az utóbbiidőben átmeneti ellátási zavar alakult ki, amely azonban csak akórházakban felhasznált gyógyszereket érinti.

A lakosság folyamatos és biztonságos gyógyszerellátása érdekében azegészségügyi államtitkárság létrehozott egy, az átmenetigyógyszerellátási zavar kezelését koordináló operatív testületet,sürgősséggel elvégezte az idevágó jogszabályok módosítását.Kezdeményezte továbbá egyes gyógyszerek külföldről történő azonnalibeszerzését, amelyhez a most megjelent kormányhatározat biztosítja aszükséges, idei többletforrást is.

Ezek mellett hasonlóan indokolt a mentők és betegszállítókmegemelkedett üzemanyagköltségének fedezése, így szintén félmilliárdforintot kap az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók a mentésfolyamatosságának biztosítása érdekében – olvasható az államtitkárságközleményében.

A kormány egy másik, szintén kedden megjelent határozata alapjáncsaknem 42 ezer “frontvonalban” dolgozó egészségügyi alkalmazott kaptöbbletpénzt, amelynek bértömege 3,4 milliárd forint. A  NemzetiErőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága aztközölte, hogy a pótlékalap csaknem háromhavi összegének megfelelőegyszeri juttatást – bruttó 21 600, 72 000, illetve 90 000 forintot -kapnak a jogszabály alapján pótlékra jogosult egészségügyi dolgozók azidén befolyt népegészségügyi termékadóból, közismert nevén a”chipsadóból”.

Az egyszeri kifizetés a költségvetési intézményeknél közalkalmazottijogviszonyban foglalkoztatottak mellett valamennyi, az E. Alapbólfinanszírozott szolgáltatást nyújtó intézmény (egyházi, civil gazdaságitársaságok) dolgozóját, a büntetés-végrehajtási intézmények kórházainakhivatásos egészségügyi dolgozóit és a Magyar Honvédség egészségügyibeosztású katonáit is érinti.