Pofonegyszerűen tesztelheted magad

Egyre több gyógyszertárban végeztethetünk el vérnyomás-, koleszterin- vagy vércukorszintmérést. Kevéssé ismeretes azonban, hogy például egy sor betegségünk megjelenését, állapotromlását vagy javulását önmagunk is „nyomon követhetjük”, mégpedig a gyógyszertárakban kapható tesztek segítségével. 
Az ilyen „önvizsgálatoknak” azért is lehet jelentőségük, mert az orvos által elrendelt laborvizsgálatokat sem lehet napi vagy heti gyakorisággal végeztetni, ám egyes betegségeknél fontos lehet szinte napi rendszerességgel követni a betegség jobbra vagy rosszabbra fordulására utaló, szervezetünkben zajló változásokat.

Vérből és vizeletből

A házilagos „laborvizsgálatok” egy részére a házi- vagy kezelőorvos tehet javaslatot, más részüket azonban – valamilyen betegség kapcsán – érdemes a saját állapotromlásunk vagy javulásunk követése érdekében elvégezni.
Az orvos által elrendelt rutinvizsgálatoknál például fény derülhet az emelkedett vércukor- vagy koleszterinszintre. Mielőtt ezen eltérések gyógyszeres rendezésére sor kerülne, vagyis életmód- és étrendváltozást javasol első körben az orvos, sokat segíthet annak otthoni monitorizálása, hogy a természetes terápia segítségével sikerült-e rendezni a vérzsír-, illetve a vércukorszintünket. A vérkoleszterin meghatározására szolgáló teszt segítségével meggyőződhetünk arról, hogy LDL-koleszterin-szintünk a referenciahatáron (5 mmol/l) belül maradt-e, vagy túllépte azt.
Az is előfordulhat, hogy valaki fokozott szomjúságérzetet, bőrkiszáradást, bő vizeletürítést tapasztal, ami felveti a kezdődő diabétesz gyanúját. Arról, hogy valóban ez a betegség áll-e a tünetek mögött, vagyis szükséges-e orvoshoz fordulnunk, magunk is meggyőződhetünk a vércukorteszt segítségével. A gyógyszertárakban kapható szett harminc mérésre elegendő. A mini labor a már cukorbetegek népes táborához tartozóknak is segíthet, hiszen időről időre megmutatja, sikerült-e megközelítenünk a normális értéket (3,9–6,1 mmol/l). A tesztcsíkra az ujjbegyből vett egy csepp vért kell tenni, majd rá kell helyezni a mérőeszközre. A készülék megállapítja a vér glükózkoncentrációját, és a kijelzőn megjelenik a vércukorszint. Aki nem szeretné az ujját szurkálni, az a vizeletéből is megállapíthatja, hogy a cukorbetegség előszobájába lépett-e, vagy az orvosa utasítására változtatnia kell-e az alkalmazott terápián.
A negyven feletti nők egy menopauza-tesztlap segítségével – amely a vizeletből mutatja ki a hormonháztartás változásait –, az önvizsgálat eredményének ismeretében, a nőgyógyász által javasolt gyógyszerek, gyógyhatású készítmények korai szedésével megelőzheti vagy mérsékelheti a klimaxszal járó testi és pszichés kellemetlenségeket.
Az ötven feletti férfiak rettegett betegsége a prosztatarák. 
A prosztata szűrővizsgálati (PSA) teszt használata egyszerű. Az ujjbegyből vett vérminta segítségével meghatározható, illetve nyomon követhető a prosztata megnagyobbodására utaló prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje. Az önellenőrzés hozzásegítheti a veszélyeztetetti körbe tartozó férfiakat, hogy még időben, a betegség korai stádiumában forduljanak orvoshoz, és elejét vegyék a betegség súlyosbodásnak, a dülmirigydaganat rosszindulatúvá válásának. 
A patikákban kapható egy olyan speciális vizeletpróba is, amely alkalmas a májbetegséggel, húgyúti rendellenességgel, vesebajjal, vérképpel kapcsolatos problémák jelzésére. Ezeknek a belgyógyászati betegségeknek az otthoni kontrollálása fontos lehet – többek között – a meglehetősen sokakat érintő, idültté vált húgyúti gyulladások, visszatérő vesekövesség esetén. 
Ugyancsak házilagosan lehet ellenőrizni a bélrendszeri vérzéseket is. Előfordulhat, hogy a széklet véressé válását a gyakori székrekedés (a végbél sorozatos sérülése) vagy aranyeresség okozza, de felmerülhet a vastagbél daganatos megbetegedéseinek gyanúja is. A vastagbélrák tragikus kimenetele megelőzhető, ha időben felismerik és korai stádiumában kezelik a betegséget. Ebben fontos szerepe lehet a rendszeresen elvégzett székletvértesztnek, különösen azoknál, akiknek volt a családjában ilyen megbetegedés. Azoknak is ajánlható az önellenőrzésnek ez a módja, akik többször is ürítettek véres székletet. 
Bár a vizelet- és székletmintatesztek ma már bárki számára hozzáférhetők, csak az állapotromlást vagy -javulást, esetleg a stagnálást jelzik. Nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat és a diagnózis felállítására sem alkalmasak, viszont abban segíthetnek, hogy alapos kivizsgálást kérjünk a háziorvostól, illetve újra felkeressük a szakorvost.

Testváladékból

Minthogy igen sok nő retteg a méhnyakráktól, egy speciális teszt segítségével kideríthető a múltbéli human papilloma vírusfertőzés, amely kórokozó meghatározó szerepet játszik e nőgyógyászati daganat kialakulásában. Amennyiben a teszt ezt kimutatja, fontos komolyan venni a rendszeres méhnyakrákszűrő vizsgálatokat.
Ugyancsak a nőket érinti a visszatérő Candida-fertőzés, amely – többek között – bő hüvelyi folyással és a szeméremtest irritációjával járhat. Annak, aki gyakran tapasztalja ezeket a tüneteket, érdemes a Candida-gyorstesztes „önellenőrzéssel” meggyőződnie arról, hogy fennáll-e a fertőzés. Az otthoni kontrollvizsgálat azoknak is hasznos lehet, akik a fertőzést követően gyógyszeres kezelésben részesültek, ám időről időre szeretnének meggyőződni arról, hogy megszabadultak-e a hüvelygombától.

Immunreakciókból

A ma már szinte népbetegségnek tekinthető – az emberek mintegy negyven százalékát érintő – élelmiszer-érzékenység (élelmiszer-intolerancia) tünetei sokszor más betegségek tüneteire emlékeztetnek. A betegek gyakran panaszkodnak gyomorfájdalomra, hasi görcsökre, hányingerük, hasmenésük vagy székrekedésük van, egyeseknél bőrelváltozások jelzik a betegséget, mások pedig fejfájásra, álmatlanságra, hangulatingadozásokra panaszkodnak. Sokszor a leggondosabb vizsgálatokkal sem sikerül kideríteni, hogy a közérzetrontó panaszokat valójában táplálékfelszívódási zavar okozza. 
A patikákban kapható ételintolerancia-teszt mindössze háromnegyed óra alatt eredményt ad, vagyis jelzi, hogy az állandósult vagy csak időnként jelentkező diszkomfortérzést milyen táplálékok (pl. tej, tojás, élesztő, milyen gabonafélék, gyümölcsök, húsok, fűszerek) idézik elő, vagyis milyen élelmiszer fogyasztását érdemes a továbbiakban mellőzni.

Jó, ha tudod!

 

Az önvizsgálatokra alkalmas tesztek elsősorban arra szolgálnak, hogy egészségi állapotunk változásait magunk is ellenőrizhessük. Nem helyettesítik az orvosi kivizsgálást, nem alkalmasak pontos diagnózis meghatározására. Amennyiben a mérési eredmények eltérnek a normál referenciatartományoktól, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

Amit magad is ellenőrizhetsz

  • Hüvelyváladék pH-szint
  • Prosztata-PSA-szint
  • Vércukorszint
  • Székletvér jelenléte
  • Gyomorfekélyt okozó baktérium jelenléte
  • Férfiak megtermékenyítő képessége
  • Ételintolerancia
  • Lisztérzékenység