Praxisalap: könnyebb lesz adni, venni

Kétmilliárd forintos induló tőkével háziorvosi praxiskezelő központjöhet létre az év végén: a kormány már áldását adta a tervezetre, ígycsak a parlamentnek kell rábólintania az elképzelésekre. Az alapnakköszönhetően hosszú lejáratú, kamatmentes hitelhez juthatnak aháziorvosi rendszerbe belépni kívánó orvosok, így kiléphetnek (nyugdíjba vonulhatnak), akik már bőven leszolgálták idejüket háziorvosként (aháziorvosi kar egyharmada hatvan év fölötti). Ezzel megindulhatna végreaz évek óta beállt praxisadásvétel, amely miatt szinte röghöz kötöttekaz idősebb orvosok, míg a háziorvoslást választó fiatalok nem tudnakpraxishoz jutni.

A praxiskezelő központ létrehozásához szükséges pénz fedezetét az E.Alap relatív többletéből (amely most 54 milliárd forint) biztosítanák.

Fontos lépés a praxisok cseréjét biztosító központ életre hívása, smár a megnevezése is jól mutatja, hogy nem egyszerű pénzügyi alap, hanem több annál, hiszen a támogatáson túl a regisztráció létrehozásával, anyilvánosság (hirdetmények) biztosításával, is segíti a praxismozgást,fogalmazta meg véleményét lapunk megkeresésére dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója.

Ma csak az OEP finanszírozási adataiból tudnak következtetni apraxisok számára, ám az alapkezelő regisztrálni fogja a praxiscserén túl magukat a praxisokat is, tette hozzá a főigazgató. A központ lététőlfüggetlenül továbbra is lehetőség lesz a praxis adásvételére privátmódon, ám ezeket a praxiscseréket is regisztrálják a központrészvételével bonyolított adásvételek mellett.

Jelenleg 6850 körüli a praxisok száma, ebből háromszáz területiellátási kötelezettség nélkül dolgozik, s százötven kétszáz közé tehető a tartósan betöltetlenek száma, ez utóbbiak egyharmada ráadásulforgalomképtelen is a főigazgató tájékoztatása szerint.
A praxiskezelő központot a jogszabálytervezet magyarázó része szerint az OALI működteti majd, ám mint a parlament egészségügyi bizottságának keddi ülésén kiderült, a Magyar Orvosi Kamara is aspirál a tevékenységre.