Púp a patikusok hátán a tulajdonváltás

Csak minden 10. patikát tulajdonol legalább 25 százalékban ma gyógyszerész, miközben 2014 januárjától a jelenlegi kormány kezdeményezte törvény szerint ezt a tulajdonosi arányt mindenütt kötelező lesz elérni.

A GKI-EKI piackutatása szerint 90 százalékuk egyáltalán nem tervezett tulajdonosváltást, több mint 60 százalékuknak nincs is mobilizálható tőkéje. Csak 30 százalékuk gondolja úgy, hogy fel tudja majd venni a tulajdonváltást segítendő kamattámogatott patikahitelt, és közülük is csak 12 százaléknak áll ez szándékában. Ez azt jelenti, hogy az összes érintett mindössze 4 százaléka él majd a hitel lehetőségével.


A szakmai szervezetek vezetőinek véleménye szerint a patikusok pesszimizmusát a bizonytalan gazdasági környezet teljes mértékben alátámasztja, mert a befektetések kapcsán legalább 5-7 év megtérülési idővel kell számolni, miközben a gyógyszertárak jövedelmezősége folyamatosan csökken, és olyan jelentős esetükben a vagyonvesztés, hogy az öt-hat évvel ezelőtti értékük felét-harmadát érik csak ma már. 


Mindezek ellenére a patikusok tulajdonszerzését segíteni hivatott kamattámogatott patikahitel ez év júliusától egészen 2016 végéig él majd – közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. (2017-től már az 50 százalékot meg kell haladnia a gyógyszerészi tulajdonhányadnak.) Sőt, a másik, tőkealapok bevonásával indítani tervezett konstrukcióban már önrész nélkül is felvehetnek hitelt a gyógyszerészek. A patika ára amúgy üzleti alku kérdése, de az igénybe vehető hitel maximum körülbelül 60 millió forint (200 ezer euró) lesz patikánként.

Forrás: Világgazdaság online