"Rabszolgákká teszik az orvosokat" – újabb kiborulás a Munka törvénykönyve miatt

Az egészségügyi dolgozók is felemelték szavukat Munka törvénykönyve tervezete ellen. A társadalmi vitára bocsátott iratot számos támadásérte, több oldalról is. Van, aki az egész alkotmányosságát megkérdőjelezi, míg mások sztrájkokkal fejezték ki nem tetszésüket. A Nemzetközi Munkaügyi Hivatalhoz fordult több szakszervezeti szövetség is. Civilek, szakszervezetek, politikai pártok mellett most már az egészségügyért dologzó szervezetek is felháborodtak, igaz, ők egyelőre nem gondolkodnak sztrájkban.

Ellentétes az uniós joggyakorlattal?

Az egészségügyben dolgozók már augusztusban is felemelték hangjukat, mikor kiderült: a Munka törvénykönyve tervezett módosítása csökkentené az éjszakai és megszüntetné a délutáni műszakpótlékot, ami drasztikus csökkentené az egészségügyi dolgozók jelentős részének jövedelmét. A tervezett módosítás nyomán a munkavállalóknak ezentúl nemcsak szándékos, hanem gondatlan károkozás esetén is korlátlan lenne az anyagi felelősségük.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke most azt mondta lapunknak: a legnagyobb fájdalmuk, hogy a kollektív szerződésben megemelnék a napi és a heti munkaidő felső határát. „Ez nem csak az Európai Uniós irányelvekkel, de a Bizottság joggyakorlatával is ellentétes. Azt ugyanis kimondták, hogy minden esetben egyéni döntés kell legyen, hogy az előírtnál több munkát vállal-e valaki, de azt kollektíven megemelni nem lehet.” Ezzel minden munkavállaló, függetlenül attól, hogy aláírta-e a kollektív szerződést, a jövőben nem 48, hanem akár 72 óra munkára lenne kötelezhető. „A munkavállalók munkavégzési képességét nem veszik figyelembe, csak akkor, amikor a túlterhelt dolgozók esetleg hibáznak és jönnek a műhibaperek – állítja Bélteczki János.

A MOSZ szerint amennyiben a Munka törvénykönyvét az ismert formájában fogadják el, egyszerűen “rabszolgákká teszik az orvosokat, szó szerint a fél életüket a kórházban kell majd tölteniük”. A tervezetben szerinte sok más mellett van három-négy olyan változás, amellyel az egészségügyi dolgozók a jelenleginél egy sokkal rosszabb, elviselhetetlen helyzetbe kerülhetnek. „Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság állandóan azt hangoztatja, hogy fontosak az egészségügyi dolgozók, hogy itthon akarják őket tartani. Akkor most tessék, muszáj, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal szemben érvényesítsék az akaratukat” – fogalmazott a szövetség vezetője.

Az orvosok szerint “rabszolgává” teszi őket az új Munka törvénykönyve

Fotó: Túry Gergely

Bélteczki János arról is beszélt, habár korábban számos visszásságot feltártak az egészségügyi túlmunkával kapcsolatban, a kollektív szerződésekben – nagyrészt a túlmunka kifizetések kapcsán – ugyan módosítottak egy-két szót, de azóta is számos kolléga jelezte panaszát a szövetségnek. Ugyanakkor azt sikerült elérni, hogy az egészségügyben végzett túlmunka szabályairól szóló törvény elmúlt évi módosítása megtiltotta a hétvégén, tehát a pihenőnapokon teljesített ügyelet elszámolását a heti rendes munkaidő rovására.

A MOK még gondolkodik

Ehhez képest a Munka törvénykönyvének tervezete óriási visszalépés lenne, abban ugyanis az szerepel, hogy amennyiben munkaidőkeret van megállapítva, akkor a dolgozó a heti pihenőnapon is beosztható a heti rendes munkaideje terhére – véli Bélteczki János. A készülő új szabályozás ezeken felül arra is kitér, hogy a munkaidőkeretben és a folyamatos munkaüzemű intézményekben, így a kórházakban, lehetőség van a munkaidő szabad beosztására 4 órától 12 óráig terjedően. Bélteczki szerint ez által az orvosoknak gyakorlatilag nem lesz szabadidejük, egész életüket a kórházban töltik majd. “Ez a is rabszolgatartó szabály” – mondta Bélteczki János, kifejtve: “nincs családi élet, nem látják felnőni gyerekeiket, nincs lehetőségük társadalmi életet élni, számukra nem lesz sem húsvét, sem karácsony”.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondja: valóban felháborító a tervezet egészségügyi dolgozókra vonatkozó része is, nekik nem véletlenül, már ezt megelőzően is célkitűzéseik között nem csak a bérek, hanem a munkakörülmények rendezése is szerepelt. „Az pedig elfogadhatatlan, hogy nemhogy javítani akarnak, hanem éppen rontanának a dolgozók helyzetén” – mondja. Papp szerint ez ebben a formában csak tovább ronthatja az egészségügy megtartó-erejét, ami amúgy sem rózsás.

Bár a Magyar Orvosi Kamara csak jövő hétre dolgozza ki a kérdésben álláspontját, elnökük, Éger István a hvg.hu-nak azt mondta: amit a munkaidőről és a pihenőidőről tudni, az nem más, mint “modern kori rabszolgatartás”.