Rabszolgatartást hoz a Munka törvénykönyve az orvosok szerint

A Munka törvénykönyvének tervezetében az egészségügyet érintő jogszabályokkapcsán, sok más mellett, van három-négy olyan változás, amellyel azegészségügyi dolgozók “a jelenleginél egy sokkal rosszabb, elviselhetetlen”helyzetbe kerülhetnek – mondta Bélteczki János, a MOSZ elnöke. “Ha ezekben akérdésekben nem tud érdemben lépni az egészségügyért felelős államtitkárság, ésnem képes érdemben képviselni az ágazat érdekeit a NemzetgazdaságiMinisztériummal szemben, akkor oda a bizalom” – fogalmazott. 

A szövetség elnöke a legnagyobb sérelmüknek azt nevezte, hogy a kollektívszerződésben megemelnék a napi- és a heti munkaidő felső határát. Ezzel mindenmunkavállaló, függetlenül attól, hogy aláírta-e a kollektív szerződést, ajövőben nem 48, hanem akár 72 óra munkára lenne kötelezhető. A munkavállalók”effektív munkavégzési képességét” nem veszik figyelembe, csak akkor, amikor atúlterhelt dolgozók esetleg hibáznak és jönnek a műhibaperek – jegyeztemeg. 

Bélteczki János arról is beszélt, habár korábban számos visszásságot tártakfel az egészségügyi túlmunkával kapcsolatban, a kollektív szerződésekben -nagyrészt a túlmunka kifizetések kapcsán – ugyan módosítottak egy-két szót, deazóta is számos kolléga jelezte panaszát a szövetségnek. Ugyanakkor azt sikerültelérni, hogy az egészségügyben végzett túlmunka szabályairól szóló törvényelmúlt évi módosítása megtiltotta a hétvégén, tehát a pihenőnapokon teljesítettügyelet elszámolását a heti rendes munkaidő rovására. 

Ehhez képest a Munka törvénykönyvének tervezete óriási visszalépés lenne,abban ugyanis az szerepel, hogy amennyiben munkaidőkeret van megállapítva, akkora dolgozó a heti pihenőnapon is beosztható a heti rendes munkaideje terhére -fogalmazott Bélteczki János. Ennek kapcsán kiemelte: a munkaidőkeret valójábanolyan munkahelyekre lett “kitalálva”, ahol nem mindennap kell munkát végezni, azegészségügyben viszont mindig van munka. 

A Munka törvénykönyve ezeken felül arra is kitér, hogy a munkaidőkeretben ésa folyamatos munkaüzemű intézményekben, mint a kórházakban, lehetőség van amunkaidő szabad beosztására 4 órától 12 óráig terjedően. Bélteczki János szerintez által az orvosoknak gyakorlatilag nem lesz szabadidejük, arra lesznek”kárhoztatva”, hogy egész életüket a kórházban töltsék. “Ez a következőrabszolgatartás” – mondta Bélteczki János, kifejtve: “nincs családi élet, nemlátják felnőni gyerekeiket, nincs lehetőségük társadalmi életet élni, számukranem lesz sem húsvét, sem karácsony”. 

A MOSZ 2002-ben alakult a magyar orvosok munkavállalói, érdekvédelmiszövetségeként, jelenleg nagyjából 16 ezer tagja van.