Rácz Jenő: tárgyalások a Semmelweis Terv szellemében

A Magyar Kórházszövetség legutóbbi elnökségi ülésén kérték a kórházakat, hogyjelezzék, mit tartanak jelen pillanatban a legfontosabb problémának, hogy azállamtitkársággal együtt megfelelően tudja ezeket a gondokat kezelni aszövetség, illetve közösen próbáljanak meg ezekre valamilyen megoldást találni –tájékoztatta a Kórház szaklapot Rácz Jenő elnök aTapasztalataink nélkül minden több fájdalommal és kevesebb sikerrel járna címűinterjúban.

– Ezzel kapcsolatban felvetődött az is, hogy a várható átalakítások során azegyes kórházcsoportokkal, elsősorban – már a Semmelweis Terv által meghatározott– térségi felosztásban folytassunk konzultációt, hogy az átalakítások során és a„célfüggvények” kijelölésében figyelembe tudjuk venni az egyes kórházakvéleményét. A kezdeményezésünket jeleztük a minisztérium felé is, ahol úgytűnik, pozitív fogadtatásra talált. Ezt rendkívül fontosnak tartjuk, mert úgygondoljuk, értelme lesz ennek az egyeztetésnek. Természetesen nem egypanaszáradatot próbálunk „megfékezni”. A közös megoldáskeresésben próbálunk megjavaslatotokat letenni az asztalra, amit a döntéshozók talán majd figyelembevesznek. Egyébként, ahogyan arra számítottunk is, a beérkezett észrevételekenterület- és bizonyos problémakoncentráció figyelhető meg, ebből látjuk, hogymilyen jellegű gondok léptek fel – nyilatkozza a lapnak Rácz Jenő nem titkolva,hogy vannak érdekellentétek, amelyeket az elnökség szerint ütköztetni kellegymással úgy, hogy valamilyen kompromisszumos megoldással záruljon.

Szeretnék elkerülni, hogy olyan jellegű, a kórházakat érintő döntésekszülessenek, amelyek nincsenek kellően alátámasztva, mert esetleg a döntéshozónem ismeri pontosan a helyi problémákat. A Magyar Kórházszövetségnek nagyonfontos katalizátor – vagy akár adott esetben közvetlen döntéselőkészítő –szerepe is lehet az elnök szerint. Igyekeznek minél nagyobb szerepet vállalni azoperatív kivitelezésben, ugyanis ha helyettük oldják meg a dolgokat, az arosszabb megoldás. Minderre feljogosítja őket az, hogy a kórházi szférában –mind gazdasági, mind orvosszakmai, mind pedig vezetési szempontból – vannak márolyan tapasztalataik, amelyek az ilyen jellegű átalakításban jólhasznosíthatóak, és így kevesebb fájdalommal, több sikerrel járhat mindenváltoztatás.