Rácz Jenő: Zökkenőmentes lehet az átadás-átvétel

Az egészségügyi államtitkárság tervei szerint május elsejével elindulhat az új ellátórendszer, amelyben mindenki számára egyértelmű lesz a betegút- és a térségibeosztás; a szükséges megállapodásokat április végéig aláírják.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az átadás-átvételi dokumentációk elkészültek, amunkacsoportok minden intézményt meglátogattak, az egyeztetésekmegtörténtek, az intézmények minden információt megkaptak arról, hogyanműködnek majd az új rendszerben. Ennek megfelelően gyakorlatilag minden feltétel adott ahhoz, hogy a január elsejei átadás-átvétel zökkenőmentes legyen. A folyamatból a betegek semmit sem fognak majd észrevenni – állította Rácz Jenő.

A fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények január elsejével kerülnek állami tulajdonba. Az egészségügyi intézmények a NemzetiErőforrás Minisztériumhoz kerülnek, amelyen belül a Gyógyszerészeti ésEgészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI)jelölték ki fenntartónak, míg a vagyonkezelő a Nemzeti FejlesztésiMinisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz.

A fővárosi egészségügyi szolgáltatók közül január elsejével államitulajdonba kerül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, azEgyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a JahnFerenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Szent János Kórház ésÉszak-budai Egyesített Kórházai, a Péterfy Sándor UtcaiKórház-Rendelőintézeti és Baleseti Központ, a Nyírő Gyula Kórház, aSzent Imre Kórház, a Károlyi Sándor Kórház, az Uzsoki Utcai Kórház, aKözponti Stomatológiai Intézet, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő, a Heim Pál Gyermekkórház, valamint a Segély Helyett EsélyAlapítvány által működtetett budafoki pszichiátria.

A kórházak élén várható változások kapcsán Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban azt mondta: mindenki munkájára számítanak, de a tulajdonosváltással együtt általános tisztújítás is lesz az intézményekben. Ennek során “nem lesz boszorkányüldözés”, de ez egy jó lehetőségpéldául azok esetében, akik az elmúlt időszakban nem gazdaságosan, nemfelelős vezetőként irányították intézményüket; viszont a jól dolgozóvezetőket megerősítik pozíciójukban.

A GYEMSZI a honlapján azt írta: az intézet legfontosabb célja, hogyne sérüljön a betegellátás biztonsága. Az átalakítás alapja, hogy azellátói lobbiérdekek helyett az új ellátási struktúra középpontjában abeteg áll.

A Semmelweis Tervben bevezetett új koncepció az egészségügyi ellátórendszert nyolc térségbe szervezi. Alapelv, hogy a tömegesen nyújtható, egyszerűbb ellátások a betegeklakhelyéhez minél közelebb álljanak rendelkezésre, viszont a bonyolult,nagy specializációt igénylő kezelések, beavatkozások a magas szakmaiszínvonalú centrumokban valósuljanak meg.

A térségek pontos határvonalát a jövő évben húzzák majd meg,de annyit már most tudni lehet, hogy a nyolc térségből három érinti afővárost. Így Budapesten három központi intézmény lesz: egyészak-pesti, egy dél-pesti és egy budai. Az észak-pesti a Honvédkórházbázisán lesz. A dél-pesti centrum a Korányi-projekttel megerősítettSemmelweis egyetemi bázison, a budai pedig a János kórház – Kútvölgyitömb – Városmajor egységben.

Szócska Miklós többször is hangsúlyozta: mindenkiről gondoskodnifognak, mindenkit “odakötnek” az ellátást nyújtó intézményhez, deemellett a térségeken belül a szabad választás megmarad. Az államtitkár korábban azt mondta: az egészségügyi ellátórendszerlényegi elemei a következő félév végére fognak látszódni, a keretekpedig a jövő év végére készülnek majd el. “Egy új modellnek az alapjaitkell leraknunk azért, hogy az ellátórendszer fenntartható legyen és megtudja tartani orvosait, ápolóit” – fogalmazott.