Ráczék megírták levelüket Szócskának

Kórházvezetők jelezték a Magyar Kórházszövetségnek, hogy megváltozott abeszállítók attitűdje: egyes energiaszolgáltatók már egy-két naposkésedelem miatt a szolgáltatás leállításával fenyegetőznek, a szakmaibeszállítók pedig minősítették a lejárt tartozásokat, és a kontingenséttúllépő intézménynek csak készpénzért hajlandóak szállítani, de azt isúgy, hogy közben azoknak a tartozásukból is törleszteniük kell –tájékoztatta lapunkat.

A kórházszövetség ezért kedden tájékozódó jellegű megbeszélésre hívta a nagyobb beszállítókat, hogy tisztázzák, milyen gondjaik vannak.  Abeszállítók elmondták, hogy az intézmények késedelmes fizetése miattmaguknak is jelentős hiteleket kellett felvenniük, s mivel nem folynakbe a kinnlevőségeik, ők sem tudnak törleszteni. A bankok emiattszorongatják őket, így rákényszerülnek a szigorúbb lépésekre atartozásaik behajtása céljából.

Az adósságrendezés egyik banki eszközét, a faktorálást eddigszélesebb körben vállalták a pénzintézetek, ám kedvezőtlenül hatottszolgáltatási kedvükre a helyzet romlása, és közölték, hogy 2012-től nem kívánnak ilyen kockázatos üzletbe fektetni. Az egészségügyitartozásokat ugyanis átminősítették az eddigi nehezen behajthatókategóriából az esetleg nem fizet kategóriába. Eddig nem volt kérdés azadósság rendezése, legfeljebb a határideje tolódott, ám most már attólis félnek a pénzintézetek, hogy egyáltalán nem jutnak pénzükhöz.

A tájékozódó megbeszélés után a Kórházszövetség vezetése úgyhatározott, hogy minderről levelet írnak Szócska Miklós egészségügyiállamtitkárnak: a levelet ma adták fel, leírták benne a fentebb vázoltproblémákat, és kérték, hogy az adósságkezelő munkacsoport (amelyet aszakállamtitkárság hívott életre szakmai szereplőkkel) próbálja aszakmai szervezetekkel közösen megkeresni a megoldást az egyreveszélyesebb helyzet kezelésére.

A kórházi adósságállomány nagyságára vonatkozóan Rácz Jenő arróltájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg 40-45 milliárd forint lehet, és évvégére a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve elérheti ahatvanmilliárd forintot is a lejárt állomány, egyhavi finanszírozáshiányzik a rendszerből – amíg a Semmelweis Tervben megfogalmazottintézkedések meghozzák eredményüket, a gondokat addig is kezelni kell,tette hozzá az elnök.